SRPKINJA U BORBI ZA "ŽIVOTNO DELO": Naučnica i profesorka Gordana Vunjak Novaković finalista Evropske nagrade za pronalazače

E. R.

04. 05. 2021. u 10:55

FINALISTA ovogodišnje prestižne Evropske nagrade za pronalazače jeste srpska naučnica Gordana Vunjak Novaković, za inovativni doprinos u biomedicini.

СРПКИЊА У БОРБИ ЗА ЖИВОТНО ДЕЛО: Научница и професорка Гордана Вуњак Новаковић финалиста Европске награде за проналазаче

Foto: Privatna arhiva

Nominaciju je objavio Evropski zavod za patente u Minhenu.

Rad srpske naučnice i profesorke Univerziteta Kolumbija, članice SANU, koja je postala član Nacionalne akademije inženjerstva SAD, rešio je kompleksne probleme u vezi sa zamenom oštecenog tkiva. To je i opredelilo EZP da po prvi put, naučnica iz Srbije, bude finalista u kategoriji za "Životno delo".

- Tokom svoje naučne karijere, Gordana Vunjak Novaković dala je veliki doprinos inženjerstvu tkiva, jednom od najperspektivnijih načina za produženje ljudskog veka - kazao je Antonio Kampinos, predsednik Evropskog zavoda za patente. - Njena naučna inovacija, preduzetnički način razmišljanja i patentirani pronalasci nude mogućnost bezbednije rehabilitacione medicine, kod mišićno-koštanih, srčanih i plućnih stanja, otvarajući vrata novom dobu regenerativne medicine.

Ovu najcitiraniju srpsku naučnicu ikada, kao dete je inspirisao jedan od najvećih svetskih umova Nikola Tesla. Pokrenula je pronalaženje alternativnog pristupa u laboratorijskom uzgajanju ćelija. To je dovelo do revolucionarnog postignuća u kultivaciji tkiva za primenu u regenerativnoj medicini.


Profesorka Vunjak Novaković sa svojim timom trenutno istražuje i da li bi njihova tehnologija mogla da oporavi pluća oštećena usled COVID-19, i testira novi tretman zasnovan na inhalacionoj terapiji, gde aktivnu komponentu leka predstavlja molekul, koji izlučuju matične celije.

Srpska naučnica, dve decenije se bavi istraživanjima i primenom bioreaktora, koji omogućavaju da se humana tkiva gaje u laboratoriji. Njen rad je fokusiran na inžinjerstvo ljudskih tkiva za regenerativnu medicinu, izučavanje matičnih ćelija i modelovanje bolesti. Sa svojim timom naučnika napravila je srčani mišić od matičnih ćelija koji radi kao srčani mišić odraslog čoveka, što predstavlja pravu revoluciju u medicini kakvu poznajemo.

Pobednici ovogodišnje najprestižnije evropske nagrade za pronalazače biće objavljeni na ceremoniji 17. juna. Rođena je u Beogradu 1948. godine. Trenutno živi u Njujorku.

ODLIKOVANjA

PROFESORKA Vunjak Novaković odlikovana je 2020. godine Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena za naročite zasluge u predstavljanju Republike Srbije i njenih građana, kao i za postignute izuzetne rezultate u oblasti medicinskih nauka i biomedicinskog inženjerstva.

Ugledna naučnica je i kreativni ambasador Srbije u okviru Saveta za kreativne industrije pri Vladi Srbije.

 

PRESTIŽNO PRIZNANjE

EVROPSKA nagrada za pronalazače jedna je od najprestižnijih nagrada za inovacije. Njome se odaje priznanje pojedinačnim pronalazačima i timovima, čiji pionirski izumi pružaju odgovore na neke od najvecih izazova našeg doba. Nagrada se dodeljuje u pet kategorija (Industrija, Istraživanje, Mala i srednja preduzeća, Zemlje koje nisu članice EZP i Životno delo).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri