PATRIJARH PORFIRIJE: Verujem u zajednički život Srba i Albanaca na KiM

Tanjug

01. 05. 2021. u 13:28

DUBOKO verujem da će se pre ili kasnije naći neka dodirna tačka i mogućnost za zajednički život Albanaca i Srba i drugih naroda na Kosovu i Metohiji, kaže patrijarh SPC Porfirije uz ocenu da se u ovom trenutku oko KiM prepliću ''razni veliki interesi'' koji, kako kaže, na ljude na KiM gledaju kao na predmete, a na samo Kosovo kao ''bezdušnu teritoriju''.

ПАТРИЈАРХ ПОРФИРИЈЕ: Верујем у заједнички живот Срба и Албанаца на КиМ

Foto: Printscreen

-Za nas je Kosovo nešto sasvim drugo'''', poručio je patrijarh u intervjuu za Radio Beograd 2.

Na pitanje kako vidi budućnost srpskih kulturno-istorijskih spomenika na KiM, patrijarh ističe da to zavisi samo od nas, bez obzira na razne vektore spoljašnje, koji bi hteli nešto drugo, ali i da zavisi od našeg odnosa prema KiM i našeg doživljaja Kosova.

Ako ga, dodaje, doživljavamo samo kao neku teritoriju i mit, onda na tom planu vi možemo biti gubitnici i pobednici, trenutni ili konačni.

- Ali, ako doživimo Kosovo iz same njegove prirode i perspektive, onda ćemo razumeti da je Kosovo zaista zavet i samim tim neraskidivo vezano za identitet našeg postojanja'''', naveo je patrijarh.

Konstatuje da u ovom trenutku, ne samo da je teško našem narodu na KiM i sa narodom, i monasima i monahinjama, ali da duboko veruje da će se pre ili kasnije naći neka dodirna tačka i mogućnost za zajednički život Albanaca i Srba i drugih naroda na Kosovu.

Ističe da je važno da se razgovara i da se dođe do mogućnosti da se smirenim tonovima razgovara i da pokušamo još više jedni druge da upoznamo i razumemo međusobne argumente.

- Sigiran sam da ćemo, ako budemo imali takvo raspoloženje, pre ili kasnije doći do situacije u kojoj ćemo moći da živimo zajedno, gde ne moramo biti kao rođena braća, ali sam siguran da ćemo moći da budemo kao dobre komšije -  naveo je patrijarh.

Na pitanje o napadima na igumana Visokih Dečana Savu Janjića, patrijarh Porfirije je naveo da je to ''i tragično i smešno'' i da je Janjić pokazao širinu, otvorenost i demokratski odnos prema svakoj situaciji i prema svim ljudima.

Ocenio je da se radi o najbanalnijem politikanstvu koje se, kako kaže, ne može pretvoriti u neku realnu situaciju, koja bi na bilo koji način od oca Save stvorila nešto drugo.

- On je čovek hrišćanin, čovek Jevandelja i lično znam da apsolutno nikada nije imao različit odnos brige između ljudi, bilo da se radi o Srbima, Albancima, Romima, ili ne znam kom čoveku. Uvek je bio spreman u najvećoj mogućoj meri da bude otvoren i da bude koliko god je moguće od pomoći svima- naveo je Porfirije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...