FAKULTETI DOBIJAJU NOVE ZGRADE: Ružić najavio investiciona ulaganja u visokoškolske ustanove

B.B.

16. 04. 2021. u 12:32

NOVA zgrada Biološkog fakulteta nalaziće se u sklopu biomedicinskog kampusa na Torlaku. Pored ove visoksoškosle ustanove, svoj prostor dobiće Geografski, Fakultet bezbednosti i Fakultet muzičke umetnosti, a planirano je proširenje postojećih kapaciteta pojedinih fakulteta, najvaio je Branko Ružić, prvi potrpedsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prilikom posete Botaničkoj bašti.

ФАКУЛТЕТИ ДОБИЈАЈУ НОВЕ ЗГРАДЕ: Ружић најавио инвестициона улагања у високошколске установе

Ružić u Botaničkoj bašti

Prema rečima Ružića, Vlada Srbije i ministarstvo odlučili, da osim budžetskih sredstava koja se izdvajaju za potrebe obrazovno vaspitnog sistema, nađu nove mogućnosti i sredstva kako bi realizovali konkretne projekte izgradnje i rekonstrukcije fakultetskih zgrada u Beogradu i drugim univerzitetskim centrima u Srbiji. On je istakao, da je pored nove zgrade Biološkog fakulteta i završetka Botaničkog instituta, predloženo još 13 projekata za finansiranje iz kredita Ravojne banke Saveta Evrope.

- To su nove zgrade Fakulteta muzičke umetnosti i proširenje postojećih kapaciteta Fakulteta primenjenih umetnosti i Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Elektrotehnički fakultet i kampus tehničkih fakulteta i nova, zajednička zgrada Geografskog i Fakulteta bezbednosti - rekao je Ružić. - U planu je i adaptacija Fakulteta političkih nauka i Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, ali i fakulteta u drugim univerzitetskim centrima - Filološko-umetnički fakultet u Kragujevcu, Prirodno-matematički fakultet u Nišu, Tehnološki fakultet u Novom Sadu, Fakultet tehničkih nauka u Čačku, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu.

Ružić je najavio da će biti završen i objekat čija je izgradnja počela 1995. godine u Botaničkoj bašti i koji bi trebalo da postane Prirodnjački centar i nosi ime po našem naučniku Josifu Pančiću. On je ocenio da je Biološki fakultet ima izuzetan značaj i daje ogroman impuls našoj nauci i obrazovnom sistemu, kao i da je "rasadnik kvalitetnih kadrova".

Dekan Biološkog fakulteta Željko Tomanović rekao je da Biloški fakultet ima oko 1600 aktivnih studenata, a da se godišnje na tu visokoškolsku ustanovu upiše oko 230 studenata.

- Izgradnja nove zgrade Biološkog fakulteta koja se planira na Torlaku u okviru Biomedicinskog kampusa stvoriće uslove za rad studenata i nastavnika, ali da će to privući i nove kompanije i tehnološke parkove - naveo je Tomanović. - Završetkom izgradnje objekta, koji se nalazi u Botaničkoj bašti, Srbija će dobiti jedinstvenu celinu i veoma reprezentativan prostor namenjen ekološkom obrazovanju predškolske i školske dece i studenata.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!