UTORAK JE DAN D: Doktor Kon rekao da su današnji podaci posebno važni, evo i zašto

Novosti online

30. 03. 2021. u 11:57

SVI s nestrpljenjem čekamo popuštanje mera, a to, prema rečima Kriznog štaba, zavisi od broja zaraženih na dnevnom nivou.

УТОРАК ЈЕ ДАН Д: Доктор Кон рекао да су данашњи подаци посебно важни, ево и зашто

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kako su brojevi uvek niži za vikend, a tek utorkom vidimo pravu sliku, današnji presek bi mogao da bude ključan za odluku o relaksaciji mera.

- Mi smo u toku prethodne nedelje videli stabilizaciju na veoma visokom nivou. Malo se zaravnilo u Beogradu. Možemo da kažemo da se zaravnila kriva, čak i da imamo spuštanje. Današnji podaci i narednih dana su posebno važni. Skok koji je juče zabeležen zavisi od toga koliko je urađeno testova u ponedeljak - kazao je danas epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon.

Tokom ove jednogodišnje pandemije već se ustalilo kao pravilo da vikendom imamo manje zaraženih, ali stručnjaci upozoravaju da to nikako ne odražava pravo stanje.

- Svi podaci za vikend nisu relevantni, uvek se za vikend i praznik manje testira, ali ćemo već u toku nedelje imati situaciju da se taj broj povećava - upozorio je dr Branislav Tiodorović, epidemiolog i član Kriznog štaba za borbu protiv korna virusa.

RAZLIKA SKORO 1.000

Juče je bilo 4.512 zaraženih, a u nedelju 4.497. Dok je prošle nedelje u sredu bilo 5.475, odnosno oko 1.000 zaraženih više nego za dane vikenda, što ilustruje tezu o "nerealnim brojkama tokom vikenda".

Dr Kon je upozorio da je epidemiološka situacija i dalje veoma ozbiljna bez obzira na brojke.

- Pogotovo u Beogradu je broj vakcinisanih 30 dosto. Trenutno imamo najozbiljniju epidemioliošku situaciju bez obzira na brojke. Taj vrh piramide ukupnog zaražavanja su hospitalizovani i posebno oni koji su na respiratoru a takvih ima mnogo - kazao je epidemiolog.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!