MALI BORCI BIJU VELIKU BITKU: U narandžastoj i crvenoj zoni Dečje kovid-bolnice u Nišu za godinu dana lečili 662 pacijenata

D. ALIHODžIĆ

10. 03. 2021. u 11:17

DOK su se moje kolege borile za život majke zaražene koronom, svojim rukama sam prihvatio njenog tek rođenog sina teškog tek 900 grama. Video sam malog Vranjanca pre neki dan, kada je dolazio na kontrolu, lepo raste i napreduje ali, nažalost, majku neće upoznati, priseća se pedijatar Ivica Nakev, tragičnog slučaja porodilje koja je u niškom Kliničkom centru izgubila bitku sa kovidom.

МАЛИ БОРЦИ БИЈУ ВЕЛИКУ БИТКУ: У наранџастој и црвеној зони Дечје ковид-болнице у Нишу за годину дана лечили 662 пацијената

Dečja klinika u Nišu / Foto D. Alihodžić

Ovaj lekar u Dečjoj kovid-bolnici u Nišu već godinu dana leči najmlađe pacijente, a do sada ih je bilo 662 - od tek rođenih do starijih tinejdžera.

- I pored velikog broja pozitivnih, među kojima su i deca, kod nas je stanje mirno. Nema većeg prijema, jer je klinička slika kod dece lakša do srednje teške, pa uglavnom ne zahtevaju bolničko lečenje i to je za sve nas veoma utešno - kaže doktor Nakev, koji je pre korone radio na Odeljenju intenzivne nege i hematologije.

Ne krije da jedva čeka da se vrati svojim pacijentima, ali da će to učiniti tek kada vidimo leđa pošasti.

- Svakog meseca se nadamo da će doći kraj svemu ovome - kaže naš sagovornik. - Kod nas se, u narandžastu zonu, primaju sva deca koja imaju teže simptome. Ukoliko test pokaže da su pozitivna, prelaze u crvenu i nastavljamo sa lečenjem koje u proseku traje od tri do 15 dana. Najmlađi pacijenti su nam bile tek rođene bebe čije su majke bile pozitivne ili se sumnjalo da imaju koronu.

Priseća se teških trenutaka, posebno dana kada je letos preminula devojčica stara 13 godina. Lečila se od leukemije, a korona ju je savladala za tri dana. To je jedini smrtni slučaj u protekloj godini u Dečjoj kovid-bolnici gde se zbrinjavaju mališani sa celog jugoistoka Srbije i Kosova. U timu dr Nakeva, koji brine o svoj ovoj deci, nalazi se i deset mladih specijalista i specijalizanata pedijatrije, ali ističe da je dragocena i pomoć starijih i iskusnijih kolega.

Doktor Nakev kaže da se kod dece nakon korone javljaju komplikacije, odnosno kavasaki i MISC sindromi i da su izlečili petnaestoro mališana sa ovim dijagnozama.

- Povišena temperatura, konjunktivitis, osipi po tabanima, sve su ovo simptomi zbog kojih bi roditelji odmah trebalo da nam se jave. Nema mesta panici, ali ih ne treba zanemarivati, jer je opasno ukoliko se adekvatno ne leče. To može da izazove zapaljenje koronarnih krvnih sudova - upozorava naš sagovornik.

SKAFANDERI PLAŠE DECU

MEDICINSKO osoblje koje radi sa decom ne nosi skafandere već specijalnu zaštitnu opremu koja neće da "uplaši decu". Direktorka ove kovid-bolnice prof. dr Anđelka Slavković se potrudila da preuređeni prostor za kovid pacijente bude ukrašen dečjim motivima. Jednom od roditelja, koji je negativan na koronu, omogućeno je da ostane uz zaraženo dete, uz posebnu pravnu proceduru.

- Ništa ne sme da odvoji dete od majke i nije bilo slučajeva da je neka majka odbila da bude uz svoje dete - kaže doktor Ivica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)