STUDIJOM ČUVAJU DUNAV I JESETRE: Opština Negotin dobila čamac za podvodno istraživanje i čišćenje PVC otpada

S.M.Jovanović

01. 11. 2020. u 11:46

OPŠTINA Negotin dobila je aluminijumski čamac za podvodno istraživanje i čišćenje PVC otpada, dužine 11,2, a širine 2,9 metara koje je namenjeno za prikupljanje podataka o životinjskim i biljnim vrstama u delu reke Dunav koji prolazi pored Negotina, ali i za čišćenje tih voda od nagomilane PVC ambalaže.

СТУДИЈОМ ЧУВАЈУ ДУНАВ И ЈЕСЕТРЕ: Општина Неготин добила чамац за подводно истраживање и чишћење ПВЦ отпада

S.M.Jovanović

Nabavka ovog plovila deo je projekta "Održivi eko prijateljski region" koji opština Negotin sprovodi sa Tehnološkim institutom za akvakulturu iz Montane u Bugarskoj, vrednog 545.775 evra, od kojih opštini Negotin pripada 201.387 evra, a koji se do maja 2021. finansira kroz IPA program prekogranične saradnje Srbije i Bugarske.

- Sa insititutom iz Montane, kao vodećim partnerom na projektu takođe realizujemo i druge zajedničke aktivnosti kao što su izrada studije i istraživanja o trenutnom stanju biljnog i životinjskog sveta u prekograničnoj regiji reke Dunav – kaže Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Istraživanje biljnog i životinjskog sveta na Dunavu novim plovilom trebalo bi da počne čim to dozvole vremenski uslovi.

- Plovilo je za sada funkcionalno u potpunosti i sa njim već možemo uzimati uzorke i raditi osnovne testove kroz razvojni softver - kaže jedan od članova projektnog tima Mladen Bošković.

S.M.Jovanović

 

Rezultati ovih istraživanja biće procesuirani kroz Geografsko informacioni sistem (GIS), koji je, takođe deo ovog projekta kome je osnovni cilj očuvanje flore i faune u dunavskoj regiji na teritoriji opštine Negotin i u bugarskom okrugu Montana.

- U vodnom okruženju prekogranične regije ozbiljno je ugrožen biodiverzitet i hitan je prioritet u potrazi za alternativnim tehnikama za očuvanje i upravljanje biodiverzitetom riba. Reka Dunav je reka sa prirodnom populacijom jesetri. Bugarska i Srbija su jedno od evropskih žarišta biodiverziteta sa približno 210 vrsta i podvrsta riba u Bugarskoj, bez onih u Crnom moru, i 125 vrsta riba u Srbiji. Ova bogata biološka raznolikost podložna je uticajima širokog spektra pretnji kao rezultat ljudske aktivnosti i prirodnih procesa koji se javljaju u ekosistemima – dodaje Bošković.

Projektom "Održivi eko prijateljski region" predviđen je niz projektnih aktivnosti u opštini Negotin i okrugu Montana.

S.M.Jovanović

 

Kroz njega će Tehnološki institut za akvakulturu dobiti mrestilište za ugrožene vrste jesetre i edukativni centar za zaštitu biodiverziteta i rečnih vrsta, a u opštini Negotin će ovim projektom uz nabavku opreme za istraživanja, biti urađene brojne studije, istraživanja i analize očuvanja biodiverziteta, ali i utvrđeno činjenično stanje vezano za ugrožene jesetarske i druge vrste riba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona