SVI OVDE ZNAJU DA MOGU DA SE OSLONE NA MENE: Milica Savić, penzionerka iz Kuršumlijske banje godinama pomaže svojim najbližim susedima

D. ZEČEVIĆ

24. 10. 2020. u 07:10

NIJE mi teško da pomognem kada god zatreba ljudima koje poznajem. Ne mogu da kažem susedima, jer su meštani Kuršumlijske banje i okolnih sela raštrkani, ali ih zaista sve poznajem i nađem im se pri ruci kad god me pozovu.

СВИ ОВДЕ ЗНАЈУ ДА МОГУ ДА СЕ ОСЛОНЕ НА МЕНЕ: Милица Савић, пензионерка из Куршумлијске бање годинама помаже својим најближим суседима

Foto privatna arhiva

Skromno i gotovo stidljivo o svom višegodišnjem požrtvovanju i pomoći koju bezuslovno pruža žiteljima ovog govori nam Milica Savić, šezdeset petogodišnja penzionerka rođena u Kuršumlijskoj banji. Kako je i sama zbog porodičnih obaveza,morala da se vrati iz grada u roditeljski dom, ona je pored pomoći koju pruža ocu i suprugu vrlo često "angažovana" i oko pomoći uglavnom starijim žiteljima banje i okoline.

- Ovde sam rođena i odrasla, tako da je logično da me svi poznaju. Pošto znaju da mogu da se oslone na mene i da često odlazim do grada zamole me da im nabavim osnovne životne namirnice, hranu, lekove, štampu i sve što im zatreba - priča Milica.

SVIMA ZNA I GODINU ROĐENJA

NA pitanje koliko ima stanovnika u samoj banji, ali i okolnim selima, Milica nabraja poimence dvadesetak osoba. Zna im gotovo svima i godinu rođenja. Pored dvadesetak ovdašnjih meštana, još petnaestak žitelja okolnih zaseoka su pod njenim nadzorom.

U šali kaže da danonoćno ne izlazi iz auta i upravo je zatičemo po dolasku sa jednog od "putovanja" kada je kupila i lekove starijem bračnom paru u selu nadomak Banje. I dok pojašnjava da u Kuršumlijskoj banji nema ni prodavnice ni kioska, već da pošta funkcioniše samo dva puta nedeljno.

- Često vremešne žitelje povezem do Doma zdravlja, ali i da završe neku papirologiju recimo u katastru. Iako smo udaljeni od grada svega jedanaest kilometara nema autobuske linije.Zato su se mlađi iselili, a jedini đak kojeg imamo odlazi do škole autom - priča nam Milica.

Ova energična žena sa svojih 65 leta izgleda daleko mlađe.Obaveze i dodatna "zaduženja" je ne plaše jer ima snage za sve, a ne plaši je ni predstojeća zima koja ovde zna da bude prilično oštra.

- Tada ne nabaljam samo lekove i namirnice, već i priskočim i u čišćenju snega - dodaje ona.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

KORAK PO KORAK: Kako da je instalirate i koristite - Uz aplikaciju Telegram brzo do aktuelih informacija