DR KISIĆ TEPAVČEVIĆ: Porast broja zaraženih je zabrinjavajući, sada sve zavisi od nas

Tanjug

09. 10. 2020. u 16:33

Trend rasta broja zaraženih virusom korona u Srbiji jeste zabrinjavajući, ali je dobro to što ga ne prati porast broja hospitalizovanih i pacijenata na respiratorima, izjavila je danas zamenica direktora Instituta ''Dr Milan Jovanović Batut'' epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

ДР КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ: Пораст броја заражених је забрињавајући, сада све зависи од нас

Darija Kisić Tepavčević / Foto Tanjug

Ona je na redovnoj pres konferenciji Kriznog štaba upozorila na rapidan porast obolelih od Kovida-19 u celoj Evropi, a posebno u zemljama našeg okruženja, kao što su Slovenija, Hrvatska i Mađarska, uz napomenu da postoji opasnost da se sličcno desi i u Srbiji.

- Ali, ne mora da bude tako, isključivo zavisi od nas, do sada smo pokazali da smo odgovorni i savesni. Sve nas zabrinjava porast obolelih, jer to znači da svaki dan ima sve više osoba koji su nosioci infekcije i mogu da je prenesu - kazala je Kisić Tepavčević.

Naglasila je da sada svi treba da daju sve od sebe i ne dozvole da se inficiraju i dalje prenose infekciju ističući da porast obolevanja u jednoj populaciji isključivo zavisi od toga koliko nas primenjuje preventivne mere.

Upitana o najavljenoj novom talasu i da li će Krizni štab raditi nešto drugačije nego proteklih pola godine, Kisić Tepavčević je kazala da su se saznanja o virusu menjala od početka, ali da su preventivne mere ono što je nepromenjivo i što pokazalo kao efikasno.

- Opšte mere su doživaljavne tek tako, kao nešto usput, dok se ne pronađe vakcina, čak i od strane SZO. Ali, svako od nas treba da shvati da su te mere znajčajne i da da lični doprinos da sredina u njegovoj u porodici i radnom okruženju bude bezbedna - kazala je Kisić Tepavčević.

Ona je istakla primer Kine i odgovorno i disciplinovano ponašanje građana navodeći da ta zemlja već duže vreme nema slučajeva lokalne transmisije virusa niti preminulih, iako nema vakcinu u masovnoj primeni niti specifičan lek za Kovid-19.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024