SVEDOKE ODAJE HARADINAJEVA ROĐAKA MELIZA? Advokat Fila tvrdi da su OVK dosijei procurili iz prištinskog tzv. Ministarstva diplomatije

S. S. R. - S. J. M.

03. 10. 2020. u 08:00

DOSIJEI o zločinima terorističke Oslobodilačke vojske Kosova najverovatnije su procurili iz tzv. kosovskog Ministarstva spoljnih poslova, tvrdi, za "Novosti", advokat Toma Fila.

СВЕДОКЕ ОДАЈЕ ХАРАДИНАЈЕВА РОЂАКА МЕЛИЗА? Адвокат Фила тврди да су ОВК досијеи процурили из приштинског тзв. Министарства дипломатије

Meliza Haradinaj Stubla / Foto MFA-ks.net

Kako je objasnio, srpske institucije su saznanja koja imaju dostavile Specijalizovanom sudu u Hagu, a onda su oni materijale poslali tzv. Ministarstvu spoljnih poslova Kosova kako bi dali svoja saznanja, na čijem je čelu Meliza Haradinaj Stubla, rođaka bivšeg premijera tzv. Kosova Ramuša Haradinaja. Na ovoj putanji dosijei su "skrenuli" i procurili u javnost.

- Dokumenta koja su procurila su uglavnom ona koje je prikupio Milovan Drecun i onda su poslata u Hag. Albanci su obelodanjivanjem dokumenata hteli da pošalju poruku da Srbi lažu i da onima čija se imena pominju kao potencijalni svedoci poruče da će se sa njima obračunati. Ministarstvo spoljnih poslova tzv. Kosova je imalo uvid u sva dokumenta - objašnjava Fila.

Advokat Tomislav Višnjić kaže, za "Novosti", da "ima više nivoa dokumentacije i da je moglo da procuri ono što su dobili iz našeg tužilašatva, možda i iz Haškog tribunala, a ima i dokumentacije koju su prikupljali Euleks i Kfor".

- Zaposleni u Tužilaštvu imaju pristup dokumentaciji, svako ima svoj deo materijala koji obrađuje i na kojem radi. Može da procuri i preko biroa za prevođenje. Oni koji su uhapšeni su koristili tu dokumentaciju da "pritisnu" svedoke i da pokažu da sud ne može da ih zaštiti. Jedan albanski advokat je rekao da su u pitanju izjave svedoka i da većina njih laže, čime im je poslao poruku da promene svoje iskaze - kaže Višnjić.

Problemi sa traljavim čuvanjem arhive pratili su i procese koje su vođeni još tokom rada Tribunala u Hagu.

- Jedan deo dokumenata dat je tokom Vlade Zorana Đinđića. Ono što se ticalo zločina OVK je uglavnom nestajalo, a dokumentacija protiv Srba je čuvana. Nikada nam nisu vratili materijale o zločinima OVK. Plaćenici su sklanjali dokumentaciju u ime Šiptara, a najbogatiji je bio Bedžet Pacoli, koji je takođe bio ministar spoljnih poslova - objašnjava Fila.

Specijalni izvestilac Saveta Evrope Dik Marti i autor izveštaja o trgovini ljudskim organima na Kosovu, rekao je ranije, za "Novosti", da je Haški tribunal uklonio dokaze koji su sakupljeni na terenu u vezi sa "žutom kućom".

- Kada sam svojevremeno pisao Haškom tribunalu da bih dobio informacije o dokazima koji su sakupljeni na terenu u vezi s "žutom kućom", rekli su mi da više ne postoje i da su ih uklonipli da bi očistili prostor, jer ionako nisu ničemu služili?! Bio sam zaprepašćen - rekao je tada Marti. - Novinar Entoni Montgomeri je bio prisutan kada su istražitelji Haškog tribunala bili u "žutoj kući" i sakupljali dokaze. Radili su to, inače, krajnje diletantski. Nisu, na primer, analizirali tragove krvi. Ali, pronašli su lekove, špriceve i mnogo toga drugog, i sve to je bilo zapečaćeno u Tribunalu.

PIJACA U RUANDI

ADVOKAT Višnjić podseća na slučaj curenja dokumenata u Ruandi, čije je zločine procesuirao takođe Tribunal u Hagu.

- Krajem devedesetih pronađena je gomila papira na pijaci u Ruandi sa izjavama zaštićenih svedoka. Prodavci su koristili tajne, poverljive podatke da umotavaju robu koju prodaju - kaže Višnjić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (3)

MIHIN BRAT OTKRIO: Zašto Arijana nije došla u Beograd - ko će od Sinišine porodice biti na tribinama