STUDENTSKI KARANTIN SA PET ZVEZDICA: "Novosti" u Domu "Kralj Aleksandar" namenjenom izolaciji (FOTO)

B. BORISAVLjEVIĆ

22. 08. 2020. u 17:00

STUDENTSKI centar "Beograd" se uveliko priprema za dolazak akademaca iz drugih gradova Srbije, kako bi polagali ispite u septembarskom roku i završili druge obaveze na fakultetima.

СТУДЕНТСКИ КАРАНТИН СА ПЕТ ЗВЕЗДИЦА: Новости у Дому Краљ Александар намењеном изолацији (ФОТО)

Foto: M. Anđela

Na mnogim visokoškolskim ustanovama su već počeli rokovi, pa trenutno u domovima boravi oko 3.500 studenata. Tokom septembra očekuje se da će biti oko 8.000 stanara. Uprava SC "Beograd" je, u skladu sa preporukama, preduzela sve mere kako bi se sprečilo širenje virusa korona.

Ekipa "Novosti" posetila je juče dom i budući karantin za studente u hostelu doma "Kralj Aleksandar Prvi". U čitaonicama smo zatekli studente koji spremaju ispite za septembarski rok, a neki uče i u sobama. Kažu, ne plaše se da će se zaraziti u domu i tvrde da poštuju sve mere. U hodnicima su juče svi nosili maske, poštujući i sve ostale propisane mere.

U hostelu zasada nema nikoga. Akademcima koji ovde budu morali da borave na raspolaganju će biti 25 soba, a uslovi za boravak su kao u bolje rangiranim hotelima. Preduzete su sve propisane zaštitne mere, a prostor je totalno izolavan od ostalog dela. Ako osete simptome koji ukazuju na kovid 19, oni se najpre javljaju respiratornoj ambulanti u okviru Studentske poliklinike. Studenti koji budu testirani rezultate čekaju u karantinu u okviru hostela u domu "Kralj Aleksandar Prvi".

- Izolacija će biti kao poseban smeštajani kapacitet sa zasebnim ulazom - navodi Goran Minić, direktor SC "Beograd". - Svaka soba ima svoje kupatilo, a mi ćemo hranu izolovanim studentima dostavljati do vrata, kako bismo sprečili bilo kakav kontakt i izbegli dalje širenje zaraze. Studenti koji su negativni vraćaju se u sobe, ukoliko je rezultat pozitivan i akademac ima blaže simptome upućuje se u poseban deo privremene bolnice "Arena", a sa težom kliničkom slikom na dalje lečenje u kovid-bolnice.

Prema rečima Minića, u svim objektima dezinfikovan je kompletan prostor, na ulazima su postavljene dezobarijere, sredstva za dezinfekciju ruku, a za sve je obavezno nošenje maski. Dok su u čitaonici, studenti moraju nositi masku sve vreme, uz fizičku distancu od najmanje dva metra u svim pravcima.

SVE SREĐENO ZA STANARE

KRATKA "pauza" u radu iskorišćena je za sređivanje domova i restorana. Pored redovnog higijensko-tehničkog uređenja, majstori su krečili, urađeno je temeljno čišćenje i servisiranje opreme, kao i radovi na klimatizaciji u restoranu u "Studentskom gradu". Iako studenti, koji preko leta ostanu u svojim sobama, plaćaju ekonomsku cenu smeštaja, ove godine taj "cenovnik" nije važio, pa su tako za smeštaj mesečno izdvajali od 1.020 do 1.930 dinara.

- Zbog epidemije izazvane virusom korona, studentima koji žive u studentskim domovima zabranjene su posete, prenoćišta i studentska slavlja i to se strogo kontroliše - kaže Minić. - I u pogledu rada restorana će se pratiti preporuke nadležnih institucija, tako da će se primenjivati mere koje su važile i do sada - student ne može da uđe u restoran bez zaštitne maske, mora da se održava distanca u redu za hranu, stolovi moraju biti udaljeni najmanje metar i po, a masku mogu da skinu samo dok jedu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!