Renovira se sala "Srbija"

J. Ž. S.

23. 07. 2020. u 07:23

SALA "Srbija", nekadašnja "Jugoslavija", najreprezentativnija prostorija Palate "Srbija", posle više od pola veka biće renovirana na inicijativu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a uz podršku Udruženja osiguravača Srbije.

Реновира се сала Србија

Foto P. Milošević

 Sala "Srbija" se prostire na osam ari, a prepoznatljiva je po monumentalnim freskama i impresivnoj tavanici u vidu rozete sa čeličnim kracima.

Tim povodom ministar Zoran Đorđević i Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije, potpisali su ugovor o donaciji u vrednosti od 1,76 miliona dinara.
Svi podovi u Palati "Srbija", koja je svojevrsna galerija jugoslovenske umetnosti 20. veka, izrađeni su od skupocenih materijala.

Foto Ministarstvo za rad

- Ova zgrada predstavlja kulturno i istorijsko zdanje Srbije koje treba da se čuva zauvek - rekao je ministar Zoran Đorđević. - Iako nismo nadležni za održavanje ove zgrade, hteli smo da pokažemo odgovornost prema onome što je za našu zemlju od posebne važnosti. U planu je da se rekonstruišu i ostale sale, ali će sve zadržati prvobitan izgled.

Duško Jovanović, generalni sekretar Udruženja osiguravača Srbije, naglasio je da mu je drago što je imao priliku da učestvuje u ovoj ideji i da je Udruženje uvek na raspolaganju državi kada je reč o bilo kom vidu podrške.
- Ovo za nas nije donacija, već čast - istakao je Jovanović. - Drago nam je što ćemo na ovaj način biti deo istorije i što ćemo vratiti stari sjaj sale "Srbija". Mestu gde su se okupljali i gde će se i dalje okupljati najveći svetski državnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere