Na Tasosu netipični slučajevi zaraze, sumnjaju da su ih "doneli" Srbi, Severna Makedonija pooštrava uslove za ulazak?

J. Subin - G. Čvorović

09. 07. 2020. u 07:13

ČINI se da će granice Evropske unije biti spuštene za Srbiju i pre nego što Evropska komisija bude ponovo zasedala i odlučivala o tome čije će državljane da pušta i pod kojim uslovima. Grčka je to već uradila od ponedeljka, zbog velikog broja zaraženih turista iz naše zemlje, a u sredu i Holandija. Pre njih, restriktivne mere za ulazak u zemlju imale su Nemačka i Austrija, dok je većina drugih država EU ostala zaključana za Srbe. Osim Mađarske i Bugarske.

На Тасосу нетипични случајеви заразе, сумњају да су их донели Срби, Северна Македонија пооштрава услове за улазак?

Foto: Depositphotos

Najveće razočaranje za naše građane ipak je došlo iz Grčke. Mnogi polasci su iznenada otkazani, a grčke obale dokopalo se oko 40.000 turista iz naše zemlje. I može se reći da, za razliku od onih koji nisu uspeli da uđu, srpski turisti u Grčkoj uživaju. Ipak, broj onih kojima je na moru ustanovljeno da su pozitivni na virus poslednjih dana se povećavao. Među njima je i bračni par koji letuje na Eviji, a krajem dana u utorak još jedna Srpkinja je bila pozitivna.

TEST ZA SEVERNU MAKEDONIJU?

DRŽAVNA Komisija za zarazne bolesti Severne Makedonije juče je donela odluku da dostavi predlog vladi da od četvrtka ponovo uvede oštriji granični režim prilikom ulaska u zemlju kojim će svi građani iz Srbije, s Kosova, iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore morati obavezno do dostave PCR test na virus korona, i to ne stariji od 72 časa. Predlog sa preporukom Komisije za zarazne bolesti dostavljen je tehničkoj vladi posle razmatranja aktuelne epidemiološke situacije u navedenim zemljama. Na osnovu odluke tehničke vlade u Skoplju, od 26. juna na snazi je odluka o potpuno slobodnom režimu ulaska u tu zemlju, bez obaveze prilaganja PCR testa na virus korona. (M. S.)

Kako su nam rekli u novosadskoj turističkoj agenciji "Grand", s kojom su ti putnici i otputovali, zaraženi nemaju izražene simptome, ali su u "kovid- hotelu", dok su ostali turisti iz grupe u utorak testirani i za njih se čekaju rezultati. Grčki mediji prenose da je reč o 80 naših državljana i da im je do dolaska rezultata zabranjeno da napuštaju smeštaj. Oni su smešteni u čak 11 hotela.

- Da bi se sprečilo dalje širenje zaraze, svi putnici iz autobusa su testirani, pa će svi oni koji budu bili negativni normalo nastaviti svoje letovanje - ispričali su nam u novosadskoj agenciji. - Oni su svi došli u Grčku 3. jula. Bračni par koji je pozitivan sam je otišao na testiranje, jer je čovek imao blage simptome, ali kako je dijabetičar, supruga ga je odvela na pregled, pa se ispostavilo da su oboje pozitivni. Njihovo letovanje završava se 13. jula.

I u opštini Pangaio, u okrugu Kavala, na Tasosu, pojavili su se prvi slučajevi virusa korona. I za njih je utvrđeno da su ih "doneli" turisti iz Srbije i Bugarske, a kod svih je virus asimptomatski.

Nije Holandija jedina koja je promenila mišljenje. Prethodno je belgijska vlada donela odluku da produži aktuelnu restrikciju ulaska za građane iz zemalja koje nisu članice EU.

- To znači da srpski i crnogorski državljani bez belgijske boravišne dozvole još ne mogu u Belgiju - ističu u ambasadi ove zemlje u Beogradu.

Krug zemalja u koje građani Srbije mogu da uđu unutar šengenske zone sve više se sužava, od 1. jula kada su granice ponovo uslovno otvorene. U Evropskoj komisiji, koja je 11. juna pozvala članice da otvore granice za državljane zemalja Zapadnog Balkana jer je u tim državama situacija ponekad bila bolja nego i u samim članicama EU, "vruć krompir" prebacuju u ruke Evropskog saveta.

- Na osnovu preporuke Evropskog saveta, zemlje članice imaju mogućnost da progresivno ukidaju restrikcije za putovanja u odnosu na zemlje koje se nalaze na listi - podseća, za "Novosti", Adalbert Janc, portparol EK zadužen za migracije, unutrašnje poslove i bezbednosnu uniju.

Ovde, međutim, nije reč o postepenom ukidanju, već o uklanjanju pa vraćanju mera, i to u roku kraćem od postavljenih 15 dana. Inače, čemu onda rokovi? U preporuci se ostavlja mogućnost "brzog reagovanja", ali se pretpostavlja da se ona uklapa u navedene dve nedelje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...