4 bitna saveta koji vam mogu pomoći da brzo prodate stan

Novosti online

04. 05. 2024. u 11:36

U poslednje vreme, tržište nekretnina u Beogradu beleži značajne promene. Posebno je interesantno posmatrati kako se cene i promet nekretnina kreću u pravcima koji često zbunjuju kako kupce, tako i prodavce.

4 битна савета који вам могу помоћи да брзо продате стан

Foto: pexels.com

Prema podacima Registra cena nepokretnosti Republičog geodetskog zavoda (RGZ), u martu ove godine zabeležen je pad prometa kako u novogradnji tako i u starogradnji u poređenju sa prethodnom godinom.

Trenutne cene po kvadratu u Beogradu

Dok novogradnja beleži pad cena od 6% u odnosu na mart prošle godine, starogradnja iznenađuje sa rastom od 3,3%.

Trenutna cena po kvadratu za novogradnju u Beogradu iznosi 2.555€ u poređenju sa martom 2023, kada je cena bila 2.717€ po kvadratu. Ukupna vrednost prometa novogradnje iznosila je 100,02 miliona evra, što je takođe smanjenje od 30,6% u odnosu na prethodnu godinu.

Za razliku od novogradnje, cena starogradnje je nešto porasla, sa 2.123€ po kvadratu u martu 2023. na 2.192€ po kvadratu u martu ove godine. Promet starogradnje takođe beleži porast na 97,87 miliona evra.

Ukupan broj ugovora o prodaji nekretnina iznosio je 1.367 u martu 2024, što je pad od 10.6% u odnosu na mart 2023.

Da li će cene nekretnina padati?

Iako bismo očekivali da pad prometa stanova vodi ka smanjenju cena, realnost tržišta nekretnina u Srbiji često se ne pokorava uobičajenim ekonomskim zakonima ponude i potražnje.

Naime, tržište je pretežno bazirano na gotovinske transakcije i ne oslanja se mnogo na hipotekarne kredite, zbog čega se ne očekuje značajan pad cena. Umesto toga, konačna cena će se formirati na osnovu hitnosti prodavca da proda, ili želje kupca da što pre dođe do nekretnine.

Dodatni faktor koji utiče na cene je nedostatak kvalitetnih stanova s dobrom infrastrukturom, što vodi ka povećanju cena stanova u starogradnji ili njihovu stagnaciju, u najboljem slučaju.

Saveti za brzu i uspešnu prodaju nekretnine

Tržišne dinamike su složene i nepredvidive, ali poznavanje i pravilno reagovanje na tržišne trendove može doneti povoljne rezultate.

Ovo potvrđuje važnost angažovanja agencija za nekretnine u Beogradu koje su vešte u upravljanju ovim kompleksnim situacijama na tržištu i koje vam mogu pomoći da postavite realnu početnu cenu kako bi nekretnina bila prodata u razumnom roku.

Ipak, pre nego što se obratite agenciji za promet nekretnina, postoji nekoliko stvari koje sami možete da uradite kako biste ubrzali prodaju i povećali svoje šanse za uspeh.

Evo nekoliko saveta kako da pripremite svoju nekretninu za tržište:

Osvežite prostor

Osvežavanje prostora može imati značajan uticaj na privlačnost nekretnine za potencijalne kupce. Pored toga što će povećati šanse za brzu prodaju, potencijalno može da poveća tržišnu vrednost nekretnine.

Nova boja zidova u potpunosti može da izmeni izgled vaše nekretnine. Odaberite neutralne boje koje će većini biti privlačne, kao što su bež, siva ili pastelne nijanse.

Ako je moguće, zamenite ili uklonite stari i istrošeni nameštaj. Moderan i minimalistički nameštaj može učiniti prostor vizuelno većim i privlačnijim.

Izvršite manje popravke

Izvođenje manjih popravki je takođe odličan način da poboljšate privlačnost i vrednost nekretnine pre prodaje. Ove popravke ne zahtevaju velika ulaganja, ali mogu značajno da utiču na ishod prodaje.

Započnite sa proverom svih slavina. Popravite sve koje kaplju ili su teške za korišćenje. Ovo je jednostavna intervencija koja može značajno popraviti prvi utisak koji kupci steknu. Nakon toga, pređite na zamenu oštećenih pločica u kuhinji i kupatilu.

Dalje, osigurajte funkcionalnost vrata i prozora. Popravite ili zamenite sve oštećene brave, podmažite šarke, i proverite da li prozori dobro dihtuju.

Uklonite suvišne predmete

Uklanjanje suvišnih predmeta iz vašeg doma je esencijalni korak u pripremi nekretnine za prodaju.

Ovim se prostor oslobađa nepotrebnih stvari i zastarelog nameštaja, ali se stvara i urednija i prostranija sredina koja omogućava potencijalnim kupcima da lakše zamisle svoj život u tom prostoru.

Takođe, uklonite i sve lične predmete koji mogu odvući pažnju. Čist i minimalistički uređen dom pomaže im da vizuelizuju kako bi mogli da personalizuju i iskoriste svaki kutak nekretnine.

Osvetlite prostor

Osvetljavanjem prostora stvarate prijatnu i dobrodošlu atmosferu. Osim što poboljšavate vizuelni utisak, osvetljenje takođe izaziva pozitivne emocionalne reakcije kod potencijalnih kupaca, što može imati presudan uticaj na njihovu odluku o kupovini.

Za maksimalan efekat, držite zavese i roletne otvorene tokom prikazivanja nekretnine, kako bi što više prirodnog svetla ušlo u prostor. Takođe, obrišite prozore kako bi svetlo nesmetano prolazilo i dodatno pojačalo utisak svetlosti i prostranosti.

U delovima gde prirodno svetlo nije dovoljno, strateški postavite dodatne izvore svetla poput podnih ili stonih lampi i zidnih svetiljki. To će osvetliti tamnije kutke i dodatno osnažiti doživljaj toplog i gostoljubivog doma. Izaberite sijalice sa toplijim tonovima za stvaranje ugodnije i opuštajuće atmosfere i tako doprineti celokupnom utisku prostora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NOVA SITUACIJA NA EURO 2024: Dušan Tadić nije bio na treningu Srbije dan posle meča sa Engleskom, evo i zašto