U JUNU NOVI KONKURS ZA SPECIJALCE VOJSKE SRBIJE Mojsilović: Cilj je da se obuči 5.000 profesionalaca za krizne situacije

Марија Стевановић
Marija Stevanović

24. 04. 2024. u 11:40

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović izjavio je da se aktivnosti u vezi s „Projektom 5000“ odvijaju planiranom dinamikom, da je već sada taj projekat dao odlične rezultate i da su sposobnosti specijalnih snaga vojske na najvišem nivou od nastanka ovog tipa jedinica.

У ЈУНУ НОВИ КОНКУРС ЗА СПЕЦИЈАЛЦЕ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ Мојсиловић: Циљ је да се обучи 5.000 професионалаца за кризне ситуације

Foto: Novosti

On je za „Politiku“ kazao da je cilj projekta koji je nastao kao rezultat procene da je neophodno unaprediti sposobnost za izvođenje specijalnih operacija, da Vojska Srbije raspolaže sa oko 5.000 posebno opremljenih i obučenih specijalaca na koje Srbija može da se osloni u prevenciji i hitnom odgovoru na krize i pretnje po bezbednost države i građana.

- Realizacijom projekata biće znatno unapređeni kapaciteti Vojske Srbije za vođenje specijalnih operacija na kopnu, u vazduhu, na vodi i pod vodom, primenom nekonvencijalnih taktika, metoda i opreme, čime se Srbija svrstava u mali broj zemalja s ovakvim sposobnostima - rekao je Mojsilović.

Foto: Ministarstvo odbrane

On je naveo i da je u prvoj fazi proširena formacija naših specijalnih jedinica prvog nivoa - 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade i Odreda vojne policije specijalne namene „Kobre“, a znatno su ojačane i izviđačke jedinice u brigadama kopnene vojske.

- Realizovali smo i prijem kandidata u jedinice prvog nivoa u dva ciklusa, kao i prijem novih pripadnika u druge jedinice putem putem javnih i internih konkursa - rekao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

Mojsilović je najavio da će u junu biti raspisan novi konkurs za prijem profesionalnih vojnika u 72. brigadu za specijalne operacije i Odred vojne policije specijalne namene „Kobre“, kao i da se ovi sastavi, ali i 63. padobranska brigada, uporedo ojačavaju u oficirima, podoficirima i profesionalnim vojnicima iz drugih jedinica Vojske Srbije.

FOTO: Novosti

- Paralelno sa dogradnjom i povećanjem brojnog stanja, specijalne jedinice opremamo savremenim naoružanjem i vojnom opremom, od novog streljačkog naoružanja, preko optoelektronske, zaštitne balističke opreme, protivoklopnih i bespilotnih sistema, do novih specijalnih vozila - rekao je on.

Istakao je i da profesionalni vojnici imaju sva prava i obaveze koji proističu iz njihovog statusa profesionalnih vojnih lica na određeno vreme u skladu sa Zakonom o odbrani, Zakonom o Vojsci Srbije i drugim propisima.

- Činjenica da su profesionalni vojnici zaposleni na određeno vreme, bez obzira na to što se njihovi ugovori mogu mogu obnavljati dok ne steknu uslove za penziju u skladu sa republičkim propisima, nosi sa sobom dozu neizvesnosti i Vojska Srbije će predložiti određena rešenja, kojima bi, osim što bi oni dobili veću sigurnost, bili unapređeni i njihov status i materijalni položaj - rekao je Mojsilović.

Prema njegovim rečima, mora se voditi računa i o starosnoj strukturi Vojske Srbije, pre svega vojničkog sastava, pred kojima su psihofizički najzahtevniji zadaci i zato je zbog uspeha u operacijama, neophodno imati mlađi sastav u naponu fizičke snage.

Mojsilović je kazao i da regionalna saradnja opravdano predstavlja jedan od prioriteta međunarodne saradnje Vojske Srbije, jer zajedničke aktivnosti sa zemljama u susedstvu doprinose jačanju međunarodnog poverenja i razumevanja, a samim tim učvršćuju i mir i stabilnost u okruženju, a i preduslov su za održiv razvoj i opšti napredak.

- Vojska Srbije ima vrlo dinamičnu i sadržajnu saradnju sa većinom zemalja regiona, o čemu govori činjenica da smo samo prošle godine ugostili načelnike generalštabova Bugarske, Mađarske, Rumunije i Severne Makedonije, dok sam ja bio u poseti Rumuniji i Mađarskoj na poziv načelnika ovih zemalja - rekao je Mojsilović.

Dodao je i da sa oružanim snagama zemalja regiona Vojska Srbije sarađuje u svim oblastima od zajedničkog interesa, što su najčešće aktivnosti obuke, školovanje i usavršavanje i ekspertski razgovori.

BONUS VIDEO:

"NOVOSTI" SA PEŠTERA: Završena velika vojna vežba "Vihor 2024"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TUŽNE VESTI: Preminuo nekadašnji kapiten Crvene zvezde