I MARINA ABRAMOVIĆ PROŠLA PRVI KRUG ZA SANU: Odeljenje umetnosti odlučilo ko će biti njihovi kandidati za akademike, skupština u novembru

Lj. Begenišić

13. 04. 2024. u 19:00

REDIVida Ognjenović i Želimir Žilnik, arhitekta Dejan Miljković, kompozitorka Aleksandra Vrebalov i umetnica performansa Marina Abramović su i zvanično kandidati za članove Srpske akdemije nauka i umetnosti, saznaju "Novosti".

И МАРИНА АБРАМОВИЋ ПРОШЛА ПРВИ  КРУГ ЗА САНУ: Одељење уметности одлучило ко ће бити њихови кандидати за академике, скупштина у новембру

Foto Dragan Milovanović

Oni su dobili većinsku podršku akademika na Odeljenju umetnosti, a da li će se zaista upisati među "besmrtnike" odlučiće članovi akademije na izbornoj skupštini 7. novembra.

Kontroverzna američko srpska umetnica performansa Marina Abramović predložena je, inače, za inostranog člana akademije, a predložio ju je vajar Mrđan Bajić. Osim nje na listi za inostrane članove SANU bili su i hrvatski reditelj Rajko Grlić i i njegov nemački kolega Vim Venders, kao i srpski pisac koji živi i radi u Hrvatskoj Drago Kekanović.

Međutim, na tajnom glasanju pobedu je odnela Marina Abramović, a ako bude i zvanično izglasana za akademika biće to prvi put u istoriji akademije da u njen sastav uđe umetnik koji se bavi performansom. Performas je, inače, često osporavan kao umetnost. U ovoj umetničkoj formi se koriste bodi art, pokret, mimika, gest...

Marina Abramović u svojim performansima insistira na jeziku tela igrača, seoskih vračeva, tibetanskih kaluđera i šamana, a iscrpljivanje tela postalo je osnovna karakteristika njenog umetničkog izraza. Ona je poznata i po društvenom angažmanu, veliki je kritičar ruskog predsednika Vladimira Putina, a ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prošle godine pozvao ju je da bude ambasador Ukrajine i pomogne u obnovi ukrajinskih škola.

Iz odeljenja i po 34 predloga

OVE izbore u SANU obeležava veliki broj predloga po odeljenjima, pa su tako na Odeljenju društvenih nauka predložena čak 34 imena, na Odeljenju za istoriju 10. Međutim, podršku dobije tek nekolicina kandidata, a ni oni svi ne prođu na samom glasanju na izbornij skupštini.Pravo da predlažu kandidate imaju odeljenja i odbori SANU, senati univerziteta, naučno nastavna veća fakulteta, naučna veća instituta, organi upravljanja naučnih društava i udruženja umetnika.

Rediteljka Vida Ognjenović koja je, takođe, dobila podršku na Odeljenju umetnosti, bila je najpre predložena na Odeljenju za jezik i književnost, s obzirom da se, osim rediteljskim radom bavi i pisanjem knjiga. I ona je poznata i po političkom angažmanu, bila je među osnivačima Demokratske stranke, zatim njena dugogodišnja potpredsednica, bila je i amabsador u Norveškoj i Danskoj. Trenutno je predsednik srpskog PEN centra.

Na Odeljenju umtnosti bio je predložen 21 umetnik, prošlo je petoro. Među onima koji nisu dobili dovoljan broj glasova je dirigent Dejan Savić nekadašnji upravnik Narodnog pozorišta i savetnik predsednika republike.

Na svih osam odeljenja SANU tokom aprila mora da se obavi glasanje, a podršku dobijaju predlozi za koji se tajnim glasanjem izjasni većina od prisutnih članova odeljenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

BRUKA! Evo šta je Nikola Jokić doživeo nakon što je sa Denverom ostao bez šampionske titule