NAJSAVREMENIJA OPREMA I NOVA ZAPOSLENJA: Nakon 20 godina konačno dobijena građevinska dozvola za izgradnju novog UKC Kragujevac

Милица Шкорић
Milica Škorić

30. 03. 2024. u 09:25

MINISTARKA zdravlja Danica Grujičić izjavila je da je posle 20 godina konačno dobijena građevinska dozvola za izgradnju novog Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Kragujevac, ističući da je to velika pobeda za srpsko zdravstvo.

НАЈСАВРЕМЕНИЈА ОПРЕМА И НОВА ЗАПОСЛЕЊА: Након 20 година коначно добијена грађевинска дозвола за изградњу новог УКЦ Крагујевац

Foto: Vikipedija

Ona je rekla da je sledeći korak u realizaciji tog projekta raspisivanje tendera za izvođenje radova, nakon čije procedure se očekuje početak radova u drugoj polovini ove godine. Grujičić je naglasila da je finansiranje izgradnje novog Kliničkog centra u Kragujevcu obezbeđeno iz budžeta Srbije.

- Idemo ka novom Kliničkom centru Kragujevca, kao što je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao. Ovo je ogromna pobeda za srpsko zdravstvo. U petak 22. marta ove godine Gradska uprava Kragujevca izdala je građevinsku dozvolu za izgradnju novog objekta UKC - rekla je Grujičić.

Podsetila je da je izgradnja i rekonstrukcija UKC Kragujevac stajala celih 20 godina od početka projekta izgradnje i rekonstrukcije kliničkih centara u Srbiji 2003. godine, ali da je ovaj projekat ponovo pokrenut u poslednjih godinu i nešto dana i da je izrađena projektno-tejnička dokumentacija za novi objekat.

- Ovo je velika stvar kako za Kragujevac i Šumadiju, tako i za celu Srbiju. Pre svega značiće zbog proširenja kapaciteta samog Kliničkog centra. Dakle veći broj kreveta. Dobijamo 335 novih postelja i od toga 270 sa mogućnošću poluintenzivne nege i 65 intenzivne - rekla je ministarka zdravlja.

Grujičić je navela i da će Klinički centar dobiti proširenje operacionog bloka sa dodatnih šest savremenih operacionih sala, kao i hibridnu salu sa modernom dijagnostikom i nuklearnom medicinom.

- Biće instalirana najsavremenija oprema, uvođenje novih procedura, a to će mnogo značiti i za povratak mladih ljudi. Samim tim, to znači nova zaposlenja mojih kolega, medicinskih sestara i tehničara - istakla je Grujičić.

Prema njenim rečima, u drugoj fazi radova planirana je rekonstrukcija i dogradnja sadašnjeg Urgentnog centra, koji će, kako naglašava, postati poliklinika, kao i završetak tehno-ekonomskog objekta sa odeljenjem onkoligije.

- Trenutno je u toku izrada projektno - tehničke dokumentacije i za ove objekte. U perspektivi je i izgradnja nove dečje klinike kao i fizijatrije. Pored svega navedenog biće izgrađena i nadzemna otvorena garaža sa 300 parking mesta - rekla je Grujičić.

Ministarka je naglasila da će se proširiti i operacioni blok, da će biti izgrađena i hibridna sala sa potencijalom za kardio hirurgiju, a da će ovo proširenje doprineti i da se uvedu nove procedure u interventnoj kardiologiji.

- Posebno je važno što će novi urgentni centar biti izgrađen po najsavremenijim standradima, dakle neće biti prepravki i prekrajanja, već potpuno novi i najsavremeniji urgentni centar. Takođe, stacionar za bolesnike sa dvokrevetnim sobama i kupatilom - navela je Grujičić.

BONUS VIDEO: ŠTA JE SVE IZVUČENO IZ KUĆE - Prizor sa mesta gde je nestala Danka posle 4. dana potrage

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu