OVO SU NAJPLAĆENIJA ZANIMANJA U SRBIJI: Za jedan posao ne treba fakultet, a plata je odlična

Novosti online

18. 03. 2024. u 09:25

U SRBIJI prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku radi 2.835.900 zaposlenih.

ОВО СУ НАЈПЛАЋЕНИЈА ЗАНИМАЊА У СРБИЈИ: За један посао не треба факултет, а плата је одлична

Foto: Printskrin

Dok su IT poslovi među najplaćenijima, primećeno je i da su zanatski poslovi postali izuzetno unosni, nudeći priliku i onima bez fakultetskih diploma da dobro zarade.

To predstavlja ogromnu šansu za čak 317.800 nezaposlenih radnika.

Plate u Srbiji variraju od minimalne zarade koja iznosi oko 40.000 dinara do čak pola miliona dinara, a ovo su neka od najplaćenijih zanimanja za koja nije neophodna visoka stručna sprema.

IT sektor

Ovaj sektor dominira ne samo u Srbiji već i širom sveta. Velika potražnja postoji za programerima, kao što su: IT Project Manager, UX/UI/WEB Designer, C#/C++ Developer, Mobile developer, Data Warehouse/Business Intelligence Developer, Python Developer, Software Developer/Programmer/Engineer, JavaScript Developer, Business Intelligence/Data Warehouse Consultant, Backend developer, Software Developer/Programmer/Engineer, Full stack developer i Backend developer. Njihove plate se kreću od 250.000 do 500.000 dinara.

Menadžer prodaje

Posao menadžera prodaje uključuje vođenje tima prodavaca, postavljanje prodajnih ciljeva i strategija, pregovaranje sa ključnim klijentima i analizu tržišta. Ovo je dinamičan posao koji zahteva izuzetne komunikacione veštine i sposobnost vođenja tima. Plate menadžera prodaje se kreću od 250.000 do 350.000 dinara.

Šef gradilišta

Šef gradilišta je odgovoran za nadzor i koordinaciju svih aktivnosti na gradilištu. To uključuje upravljanje radnicima, kontrolu troškova i rokova, kao i komunikaciju sa investitorima i nadzornim organima. Ovo je pozicija koja zahteva organizacione sposobnosti, tehničko znanje i iskustvo u građevinskoj industriji. Plata šefa gradilišta je oko 250.000 dinara.

Vozač

Vozači su neophodni u različitim sektorima, od transporta robe do prevoza putnika. Njihovi zadaci mogu obuhvatiti vožnju kamiona, autobusa, taksija ili dostavnih vozila. Pozicija vozača zahteva dobru vozačku sposobnost, poznavanje saobraćajnih propisa i odgovornost prema putnicima ili teretu. Plate vozača se kreću od 250.000 do 350.000 dinara.

Marketing menadžer

Marketing menadžer je odgovoran za razvoj i sprovođenje marketinških strategija i kampanja. To uključuje istraživanje tržišta, kreiranje marketinških planova, vođenje tima i analizu rezultata kampanja. Ovo je kreativan posao koji zahteva analitičke veštine, kreativnost i sposobnost rukovođenja. Plata marketing menadžera je oko 250.000 dinara.

Vodoinstalater

Vodoinstalateri su specijalizovani za instalaciju i popravku vodovodnih sistema. Njihovi zadaci mogu obuhvatiti postavljanje cevi, slavina, sanitarnih uređaja i grejnih sistema. Ovo je posao koji zahteva tehničko znanje, veštinu i preciznost. Plate vodoinstalatera se kreću oko 240.000 dinara.

Arhitektonski projektant

Arhitektonski projektanti su odgovorni za dizajniranje i planiranje građevinskih projekata. To uključuje kreiranje skica, crteža i modela, kao i saradnju sa klijentima i inženjerima. Ovo je kreativan posao koji zahteva tehničko znanje, estetski osećaj i sposobnost rada na različitim projektima. Plate arhitektonskih projektanata variraju od 240.000 do 270.000 dinara.

Mašinski inženjer

Mašinski inženjeri su specijalizovani za dizajniranje, razvoj i održavanje mehaničkih sistema i mašina. Njihovi zadaci mogu obuhvatiti projektovanje proizvoda, testiranje prototipova i rešavanje tehničkih problema. Ovo je posao koji zahteva tehničko znanje, kreativnost i analitičke veštine. Plate mašinskih inženjera su oko 235.000 dinara.

Šef kuhinje

Šef kuhinje je odgovoran za upravljanje kuhinjom restorana ili hotela. To uključuje kreiranje jelovnika, organizaciju rada kuhinjskog osoblja i kontrolu kvaliteta hrane. Ovo je dinamičan posao koji zahteva kulinarske veštine, upravljačke sposobnosti i sposobnost rada pod pritiskom. Plate šefova kuhinja su oko 350.000 dinara.

Stomatolog

Stomatolozi su specijalizovani za dijagnostikovanje, lečenje i prevenciju bolesti usta i zuba. Njihovi zadaci mogu obuhvatiti popravke zuba, vađenje umnjaka i izradu proteza. Ovo je posao koji zahteva medicinsko znanje, veštinu i pažnju prema pacijentima. Plate stomatologa su oko 180.000 dinara.

Prema podacima Infostuda, ovo su maksimalni iznosi zarada, što znači da se ne očekuje da svi poslodavci nude iste plate za iste pozicije.

Takođe, ovi podaci su primenljivi na deficitarna zanimanja poput vozača, vodoinstalatera ili nekih pozicija u ugostiteljstvu i građevinarstvu, gde poslodavci ciljaju da privuku radnu snagu.

Nakon IT sektora, avio-saobraćaj, naučna istraživanja, finansijske usluge i eksploatacija sirove nafte i prirodnog gasa su oblasti koje nude visoke zarade.

(Pink)

BONUS VIDEO:Koliko vremena se u Srbiji provodi na radnom mestu, a koliko u zemljama EU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)