KANCELARIJA ASK I U KRAGUJEVCU: Zajednički udar na korupciju

V.N.

14. 03. 2024. u 16:51

AGENCIJA za sprečavanje korupcije otvorila je danas svoju područnu jedinicu u Kragujevcu, prvu od planirane tri van sedišta u Beogradu. Iz ove nezavisne institucije ističu da je time stvorena mogućnost da još snažnije sprovode zakonske nadležnosti, ali i da se približe Kragujevčanima.

КАНЦЕЛАРИЈА АСК И У КРАГУЈЕВЦУ: Заједнички удар на корупцију

Foto: ASK

Direktor Agencije Dejan Damnjanović zahvalio je gradonačelniku Kragujevca Nikoli Dašiću, što je odmah podržao ideju da Područna jedinica bude otvorena u tom gradu, i to u zgradi Skupštine grada. On je izrazio zadovoljstvo i što se nalazi u gradu iz kojeg su potekle mnoge velike ideje i veliki ljudi:

- Veliko mi je zadovoljstvo da vas pozdravim ovde u Kragujevcu, prestonici moderne srpske države u 19. veku, u kojoj je podignuta prva zgrada Narodne skupštine - što predstavlja začetak našeg predstavničkog sistema, u gradu u kome su uspostavljeni prvi diplomatski odnosi Srbije sa stranim zemljama, osnovan prvi Univerzitet, prva Gimnazija, prvi Sud, Biblioteka, objavljene prve štampane novine.U Kragujevcu su se odigrali mnogi važni događaji, često sudbonosni za istoriju Srbije.

Foto: ASK

Obraćajući se zvanicama i gostima, Damnjanović je ukazao da borba protiv korupcije nije laka, ni jednostavna:

- Zato želimo da doprinesemo razvijanju svesti o neprihvatljivosti takve pojave koja podriva temelje svakog društva, ugrožava osnovno načelo našeg Ustava, a to je da svako ima pravo na mesto u društvu u skladu sa svojim znanjem, radom i poštovanjem moralnih normi. Kancelarijom u Kragujevcu želimo da, u saradnji sa vama, u najvećoj mogućoj meri stigmatizujemo korupciju, da delujemo preventivno, tako da kao krajnji ishod postignemo da javni funkcioneri budu osobe sa punim ličnim i profesionalnim integritetom. Stavljamo na raspolaganje sve svoje kapacitete kako bismo zajednički ostvarili cilj od opšteg interesa, a to je stabilnost zemlje. U ovom poslu važna je međusobna podrška, razumevanje i kolektivna akcija, a sinergijom možemo postići željene rezultate.

Damnjanović je ukazao i da je raspisan javni konkurs za dodelu finansijskih sredstava organizacijama civilnog društva za realizaciju projekata u oblasti sprečavanja korupcije za 2024. godinu:

Foto: ASK

- Specifični cilj ovog konkursa je pružanje podrške organizacijama civilnog društva u sprovođenju aktivnosti usmerenih na edukaciju, osnaživanje i motivisanje mladih ljudi - učenika osnovnih i srednjih škola, kao i studenata fakulteta za aktivno učešće u sprečavanju korupcije kroz sprovođenje obrazovnih programa i drugih projektnih aktivnosti.

Posle zvaničnog otvaranja kancelarije, direktor Agencije je sa saradnicima posetio Spomen-park "Kragujevački oktobar", gde su posadili stablo, odali poštu i položili venac na spomenik kragujevačkim žrtvama Drugog svetskog rata u Šumaricama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)