PATIMO ZA MARTINOM(4) , HOĆEMO DA NAM JE VRATE: Hraniteljka iz Bačke Topole traži reviziju postupka usvajanja devojčice u Suboticu

J. LEMAJIĆ

02. 03. 2024. u 20:00

IAKO četvorogodišnja Martina već više od pet meseci ima roditelje i novi dom u Subotici, njeni nekadašnji hranitelji, porodica Ozorak iz Bačke Topole, ne odustaju od namere da je vrate pod svoj krov.

ПАТИМО ЗА МАРТИНОМ(4) , ХОЋЕМО ДА НАМ ЈЕ ВРАТЕ: Хранитељка из Бачке Тополе тражи ревизију поступка усвајања девојчице у Суботицу

Foto: J. Lemajić

Oni su zatražili reviziju postupka usvojenja, jer je u ovoj maloj bačkoj opštini gotovo istovremeno jedno dete usvojeno sa većom razlikom u godinama.

Naime, jedan od kriterijuma zbog kojih su Erika Ozorak (55) i njen suprug odbijeni u nameri da usvoje Martinu, koja je od prvih dana rođenja kod njih, jeste to što starosna granica između njih i deteta prelazi maksimalnih 45 godina. Međutim, porodica je sad saznala da je Centar za socijalni rad u Bačkoj Topoli napravio presedan i drugom paru dozvolio usvajanje deteta, iako je takođe sporna starosna granica. Zbog toga su zatražili reviziju predmeta.

- Nemamo ništa protiv te porodice, ali želimo da i mi imamo ista prava i da nam se dozvoli da usvojimo Martinu koja je kod nas od svog devetog dana. Svi jako patimo za njom - izjavila je Erika.

U nadležnom centru za socijalni rad, potvrđeno nam je da nikakav zvaničan zahtev nije upućen.

- Svaki postupak usvojenja je poseban, tako i ova dva slučaja, u kojima je maksimalno ispoštovana zakonska procedura - kaže Jasmina Zimonjić, direktorka Centra za socijalni rad.

Postupak

Mala Martina je 18. oktobra izmeštena iz hraniteljske porodice u porodicu usvojitelja. Posle perioda prilagođavanja od tri meseca i praćenja deteta, rešenjem resornog Ministarstva oni su i zvanično postali njeni roditelji.

To potvrđuje i nadležno Ministarstvo za brigu o porodici, koje takođe kaže da u svakom slučaju centar za socijalni rad, odlučuje da li je usvojenje u najboljem interesu deteta.

- To se odnosi i na situacije kada je razlika u godinama iznad zakonom dozvoljene. Zakon dozvoljava takva usvojenja, ali njihova primena je izuzetna - ističu u Ministarstvu za brigu o porodici. - Centar za socijalni rad u Bačkoj Topoli je, u skladu sa zakonom, zasnovao usvojenje deteta od strane usvojitelja koji prelaze zakonom dozvoljenu razliku u godinama za usvojenje u odnosu na dete koje su usvojili. Međutim, lične karakteristike usvojenog deteta (prevashodno godine života), njegova porodična situacija, karakteristike usvojitelja i razlozi za usvojenje se značajno razlikuju od okolnosti slučaja deteta za koje je Erika Ozorak pokazala interesovanje za usvojenje.

Pravno gledano, revizija predmeta je vanredno sredstvo koje se koristi u parničnom postupku protiv pravosnažne sudske odluke. Znači, treba da postoji prvostepena odluka na koju je uložena žalba i drugostepena kojom se žalba odbija, tek tada može da dođe do revizije o kojoj odlučuje Vrhovni sud.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)