POTEGAO DO STRAZBURA ZA 65 EVRA: Srbija ponovo među 10 najtuženijih zemalja pred Evropskim sudom, neki sporovi bizarni

V. Crnjanski Spasojević

20. 02. 2024. u 10:00

SRBIJA je i prošlu godinu završila u "top deset" zemalja protiv kojih je podneto najviše predstavki Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu. Poslednjeg dana 2023. bili smo na devetom mestu, sa 1.500 onih koje čekaju sudski epilog - uglavnom u predmetima vezanim za imovinu ili za suđenje u razumnom roku. Ipak, to je tek 2,2 odsto od ukupnog broja predstavki ovom sudu iz Srbije.

ПОТЕГАО ДО СТРАЗБУРА ЗА 65 ЕВРА: Србија поново међу 10 најтуженијих земаља пред Европским судом, неки спорови бизарни

Foto: Printskrin Youtube

Ubedljivi rekorder je Turska, protiv koje je na kraju godine bilo aktuelno 23.400 predstavki (34,2 odsto), zatim Rusija sa 12.450 (18,2 odsto) i Ukrajina sa 8.750 (12,8 odsto). Slede Rumunija, Italija, Grčka, Azerbejdžan, Poljska, Srbija i Moldavija.

- Tokom 2023. godine, Evropski sud za ljudska prava je Srbiji dostavio 444 predstavke, združene u 70 predmeta, kojima je obuhvaćena 481 osoba - potvrdila je za "Novosti" zastupnica naše zemlje pred Evropskim sudom Zorana Jadrijević Mladar. - Više od 80 odsto odnosi se na neizvršenje domaćih odluka u predmetima društvenih/državnih preduzeća, a vezano je za pravo na imovinu i pravo na suđenje u razumnom roku. Ostali se odnose na pravo na slobodu i bezbednost, pravo na imovinu, pravo na slobodu kretanja i dr.

Slučajevi društvenih i državnih preduzeća već godinama zatrpavaju strazburški sud. Reč je o privatizovanim firmama čiji su radnici ostali uskraćeni za plate, doprinose, otpremnine i slično.

Prošle godine, prema rečima naše zastupnice, Evropski sud je objavio devet presuda i 99 odluka protiv Srbije. U svih devet ustanovljena je povreda nekog prava: na slobodu i bezbednost, na poštovanje privatnog i porodičnog života, na slobodu izražavanja, na imovinu, na suđenje u razumnom roku, opšta zabrana diskriminacije i sloboda kretanja.

PLjUŠTE TUŽBE ZBOG IMOVINE

VELIKI broj masovnih tužbi izazvalo je i ograničenje imovinskog prava kroz plansku regulaciju.

- Ovakve slučajeve imamo svuda, ne samo kod nas. Recimo, grad donese odluku i urbanistički dokument da će na nekom placu graditi školu, ali nema novca da plati tržišnu cenu placa, a vlasnik ne može da otuđi to zemljište, jer niko neće da ga kupi kao neupotrebljivo. Zato raste broj tužbi i predstavki - konstatuje Todorović.

- Od 99 donetih odluka, u 22 predmeta su predstavke odbačene nakon dostavljene odbrane Srbije, a u 77 skinute sa liste zbog potpisanih prijateljskih poravnanja ili usled dostavljanja jednostrane deklaracije (73 predmeta - pravo na imovinu - društvena preduzeća; jedan predmet - pravo na slobodu i bezbednost; tri predmeta pravo na suđenje u razumnom roku) - precizira Zorana Jadrijević Mladar.

Javno pravobranilaštvo

Zastupnica Srbije Zorana Jadrijević Mladar

Među onima koji su prošle godine dobili spor u Strazburu nalaze se i nekadšnji visoki službenici DB Milan Radonjić i Ratko Romić, nedavno oslobođeni pred beogradskim Apelacionim sudom u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Oni su se žalili na prekomerno i neosnovano određivanje i produženje pritvora. Iako je naš Ustavni sud utvrdio da im je pravo povređeno, nije im dosuđena nikakva naknada, a sam postupak pred Ustavnim sudom trajao je dodatne dve godine. Zato je Strazbur obavezao Srbiju da im isplati po 1.000 evra naknade nematerijalne štete.

Prošle godine naročito je bio zanimljiv predmet koji se odnosi se na neizvršenje domaće sudske odluke. Izvesni čovek se žalio jer mu nije isplaćeno dosuđeno potraživanje od 65 evra! Sud je predstavku proglasio neprihvatljivom zbog visine potraživanja, pošto nije dokazano da je uskraćivanje ovog iznosa uticalo na privatan život podnosioca. Ukoliko je sam sebe zastupao, ovaj građanin nije na gubitku, međutim, ukoliko je angažovao zastupnika, troškovi su mu bili nekoliko hiljada evra.

Novosadski advokat dr Aleksandar Todorović, koji je doktorirao upravo na temi Evropskog suda za ljudska prava, podseća da je Srbija u pojedinim trenucima bila i među prvih pet "najtuženijih" država.

Privatna arhiva

Aleksandar Todorović

- Dobro je što u poslednje dve godine imamo veći broj poravnanja - kaže Todorović. - Baš kao ni ostale države, ni naša dugo nije koristila mogućnost mirnog rešavanja spora. Sada ga češće koristi kada su u pitanju povrede koje je Sud u Strazburu ocenio kao sistemske, one koje se često ponavljaju u našem pravnom poretku.

On objašnjava da se građani najčešće žale na povrede člana 6 Evropske konvencije o ljudskim pravima i člana 1 Protokola 1 uz Konvenciju. Član 6 odnosi se na pravo na pravično suđenje (brzina i efikasnost postupka, jednakost stranaka, jednaka primena prava...) Žitelji Srbije naročito imaju primedbe na neujednačenu sudsku praksu i to ne samo između različitih sudova, već i u okviru jednog te istog. Član 1 odnosi se, pak, na pravo na imovinu. Naročito raste broj tužbi kada je u pitanju faktička eksproprijacija. Na primer, slučajevi kada su njive pretvarane u građevinsko zemljište, izgrađeni su naselje i ulice, ali se zemlja na kojoj je ulica i dalje vodi na vlasnika njive.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije