NOVI TIM NA PONOS OTADŽBINE: Do 31. marta otvoren konkurs za upis novih ka ndidata u vojne škole koji je raspisalo Ministarstvo odbrane

V. N.

17. 02. 2024. u 07:00

MINISTARSTVO odbrane poziva mlade da se pridruže najboljima ,postanu profesionalni pripadnici Vojske Srbije i budu ponos svoje porodice, prijatelja i cele svoje zemlje.

НОВИ ТИМ НА ПОНОС ОТАЏБИНЕ: До 31. марта отворен конкурс за упис нових ка ндидата у војне школе који је расписало Министарство одбране

Oficiri Vojske Srbije, Foto Ministarstvo odbrane

Konkurs za upis u vojne škole otvoren je do 31. marta, a ove godine upisaće se185 budućih kadeta Vojne akademije, 25 kadeta Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije, 110 učenika Vojne gimnazije i 75 učenika Srednje stručne vojne škole "1300 kaplara". Vojna akademija u školskoj 2024/2025. nudi osnovne akademske studije na smerovima Kopnena vojska, Vojno vazduhoplovstvo, Vojnoelektronsko inženjerstvo, Vojnomašinsko inženjerstvo, Tehnološko inženjerstvo materijala i zaštite, Vojnosaobraćajno inženjerstvo i Ekonomija odbrane.

- Pravo da konkurišu imaju mladići i devojke rođeni 2003. ili kasnije, odnosno 2004. godine ili kasnije za studije u Medicinskom fakultetu VMA - ističu u Ministarstvu odbrane. - Neophodan uslov je i da kandidati za upis u Vojnu akademiju imaju završenu četvorogodišnju srednju školu, odnosno da pohađaju četvrti razred četvorogodišnje srednje škole, a za upis u Medicinski fakultet VMA uslov je da su završili gimnaziju, srednju školu zdravstvene ili veterinarske struke u trajanju od četiri godine ili da pohađaju četvrti razred gimnazije, srednje škole zdravstvene ili veterinarske struke.

Foto Ministarstvo odbrane

Školovanje u Vojnoj akademiji ima strukturu osnovnih akademskih studija prvog stepena u trajanju od četiri godine, što podrazumeva 240 ESPB bodova, a posle završetka školovanja kadeti stiču visoko obrazovanje i stručna zvanja.

Za status učenika Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole "1.300 kaplara" u Beogradu pravo prijavljivanja imaju dečaci i devojčice rođeni 2008. godine ili kasnije, odnosno 2007. godine ili kasnije za upis u drugi i 2006. godine ili kasnije za upis u treći razred Vojne gimnazije.

- Prvi deo selekcije obuhvata psihološku i medicinsko-zdravstvenu procenu - naglašava se u konkursu. - U drugom delu selekcije, kandidati podležu proveri fizičke sposobnosti i proveri znanja iz matematike i srpskog jezika. Obavlja se i bezbednosna provera kandidata. Kandidati za učenike Vazduhoplovnog smera u Vojnoj gimnaziji moraju da ispune i dopunske uslove propisane posebnim programom medicinsko-zdravstvene i psihološke procene kandidata za taj smer. Školovanje u Vojnoj gimnaziji traje četiri godine prema nastavnom planu i programu gimnazija opšteg smera u Srbiji koji obuhvata i specifične vojne sadržaje. Po završetku školovanja učenici su u obavezi da nastave školovanje na Vojnoj akademiji.

Foto Ministarstvo odbrane

Školovanje u "1.300 kaplara" tokom četiri godine, odvija se prema programu Vazduhoplovnotehničkog smera, Jedinice za elektronska dejstva, Telekomunikacija i informatike, ARJ za PVD i smera Vazdušnog osmatranja i javljanja. Za vreme školovanja učenicima su obezbeđeni smeštaj i ishrana, udžbenici i školski pribor, odeća i obuća (uniforma), zdravstvena zaštita i novčana primanja u skladu s propisom kojim su uređeni uslovi, način ostvarivanja i visina novčanih primanja u Ministarstvu odbrane Srbije.

Detaljne informacije o konkursima mogu se naći na https://www.mod.gov.rs/cir/konkursi-za-upis-u-vojne-skole.

Doktori odmah na posao

ŠKOLOVANjE na Medicinskom fakultetu VMA ima strukturu integrisanih akademskih studija u trajanju od šest godina (12 semestara) odnosno 360 ESPB. Posle završetka školovanja, kadeti stiču visoko obrazovanje i stručno zvanje - doktor medicine, kako je propisano akreditovanim studijskim programom. Posle završenih studija, kadeti Vojne akademije primaju se u profesionalnu vojnu službu i proizvode u čin potporučnika odgovarajućeg roda ili službe, a kadeti Medicinskog fakulteta VMA primaju se u profesionalnu vojnu službu i proizvode u čin potporučnika sanitetske službe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)