POVEĆANO STRADANJE U SAOBRAĆAJKAMA U FEBRUARU: Agencija za bezbednost saobraćaja upozorava vozače i ostale učesnike na dodatnu opreznost

V.C.S.

14. 02. 2024. u 11:44

Zbog povećanog obima saobraćaja narednih dana, Agencija za bezbednost saobraćaja poziva sve učesnike da obrate posebnu pažnju prilikom učestvovanja u saobraćaju. Kako navode, prošle godine, za samo tri dana, od 14. do 16. februara, smrtno je stradalo čak sedam lica.

ПОВЕЋАНО СТРАДАЊЕ У САОБРАЋАЈКАМА У ФЕБРУАРУ: Агенција за безбедност саобраћаја упозорава возаче и остале учеснике на додатну опрезност

FOTO: Arhiva novosti

- Za vreme neradnih dana u februaru, povodom Dana državnosti Srbije, povećan je obim tranzitnog saobraćaja, u većoj meri su prisutna putovanja na duže relacije, a najveći broj stanovnika odlazi ka planinskim centrima i turističkim destinacijama, te apelujemo da je potrebno adekvatno se pripremiti za putovanje i koristiti zimsku opremu. U ovom periodu godine očekivana je pojava magle, dok su kolovozi pretežno vlažni i klizavi, pa pozivamo na oprez u saobraćaju i poštovanje saobraćajnih propisa - kažu u ABS.

Veći obim saobraćaja na putevima i ulicama i povećano učešće osetljivih kategorija u saobraćaju ujedno znači i povećan rizik od nastanka saobraćajnih nezgoda i ugrožavanja ljudskih života. Zato u ABS apeluju na vozače i druge učesnike u saobraćaju da posebnu pažnju obrate na pešake, decu, mlade i starije u ovom periodu, za koje očekuju povećanu mobilnost, naročito u naselju, kao i u blizini objekata visoke atrakcije.

Period praznika često prati i konzumiranje alkohola, kao i češća prekoračenja brzine. Istraživanja koje sprovodi Agencija pokazuju da je broj smrtno stradalih u februaru mesecu u poslednje tri godine rastao. Tako je u februaru 2021. godine smrtno stradalo 20 ljudi, u februaru 2022. godine 30, dok je u februaru prošle godine broj poginulih dostigao čak 31. Neprilagođena brzina i alkohol su glavni uticajni faktori za ove tragedije.

Iako podaci ABS pokazuju da se u proseku u Srbiji svakoga dana dogode 93 saobraćajne nezgode, a u vreme praznika 84 dnevno (što je za oko 10% odsto manje), posledice prazničnih nezgoda su teže, odnosno strada više osoba.

- Apelujemo na vozače da brzinu kretanja vozila prilagode uslovima saobraćaja i stanju puta, ograničenju brzine, kao i da ne upravljaju vozilima pod dejstvom alkohola. Pozivamo sve učesnike u saobraćaju da budu posebno oprezni i da svojim ponašanjem ne ugrožavaju ni sebe ni druge - poručuju iz ABS.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije