MINISTARKA BEGOVIĆ PREDSTAVILA BIO4 KAMPUS NA HARVARDU: Učešće u globalnoj trci tehnološkog razvoja

Lj.B.

12. 02. 2024. u 12:48

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović učestvovala je na panelu pod nazivom „Kakva je budućnost nauke i inovacija u Evropi“, koji je deo 10. Konferencije o Evropi na Univerzitetu Harvard.

МИНИСТАРКА БЕГОВИЋ ПРЕДСТАВИЛА БИО4 КАМПУС НА ХАРВАРДУ: Учешће у глобалној трци технолошког развоја

Foto: Ministarstvo

„Na panelu smo razgovarali o poziciji Evrope kao kontinenta na globalnoj mapi inovacija, razvoja startap ekosistema i nauke, kao i tehnološkog razvoja, kako se Evropa pozicionira na globalnoj mapi, kako se pozicionira u odnosu na Sjedinjene Američke Države. Naravno, iskoristili smo priliku da pokažemo da je Srbija prepoznala biotehnologiju i spoj biotehnologije i informacionih tehnologija kao jedan od vidova budućeg razvoja naše ekonomije, naše nauke i našeg inovacionog ekosistema. Predstavili smo projekat BIO4 kampusa i mislim da je to bilo jedno vrlo lepo osveženje za sve koji su bili prisutni na ovom panelu jer nas je sačekala vrlo pozitivna reakcija. Mislim da su moje kolege sa panela iz Francuske i Velike Britanije na neki način iznenađeni onim što čini Srbija i prepoznali su ovu našu inicijativu kao jako dobar model uključivanja u globalne tokove i globalnu trku tehnološkog razvoja“, naglasila je ministarka dr Begović.

„Sigurna sam da kroz BIO4 kampus i kroz sve promene i transformaciju našeg naučnog i u budućnosti obrazovnog sistema ćemo postaviti trendove u svakom slučaju za region, a zašto da ne i trendove za širu globalnu zajednicu. Kroz dobar primer se najbolje uči, jako mnogo nas posla čeka, treba nam mnogo hrabrosti, ali i na ovom panelu smo pokazali da ni u Evropi nažalost nije tako sjajno. U mnogim oblastima Sjedinjene Američke Države kao jedan veliki inovacioni ekosistem imaju veliku prednost. Identifikovali smo momente kao što su pravna regulativa, finansijski ekosistem, pa čak i kulturološki efekat, koji se tiču nedostatka preduzetničkog duha, koji u Sjedinjenim Američkim Državama sa druge strane postoji, kao što postoji i odsustvo straha od toga da će vam možda propasti kompanija jer bez problema ustaju i krenu dalje kako bi osnovali nešto novo – to je ono što fali Evropi“, rekla je dr Jelena Begović.

Sagovornici dr Begović na panelu bili su bivši državni ministar za univerzitete, nauku, istraživanje i inovacije Ujedinjenog Kraljevstva Džo Džonson i rukovodilac Sektora za opštu medicinu kompanije Sanofi Olivije Božilo. Panel se realizovao u prostorijama Foruma Džona Kenedija, koji je poznat po priređivanju dijaloga o politici, javnoj službi i relevantnim poslovima.

“Zadovoljstvo mi je što razgovaramo o položaju Evrope kao aktera na polju nauke i inovacija. Evropa se danas suočava sa realnim izazovom u pogledu produktivnosti i što više zajedno radimo kao zemlje u Evropi više ćemo sarađivati i omogućiti našim naučnicima da stvaraju, a našim zemljama da prate najnovija otkrića, kao i da svim našim zajednicama obezbede prosperitet i dobrobit. Zato je velika stvar što sam dobio priliku da zajedno sa ministarkom danas budem na Harvardu“, rekao je bivši državni ministar za univerzitete, nauku, istraživanje i inovacije Ujedinjenog Kraljevstva Džo Džonson.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)