ISTRAŽIVANJE U 40 ŠKOLA U SRBIJI: Zabrinjavajuće - Deca se plaše da prijave seksualno uznemiravanje na internetu

Lj.P.

06. 02. 2024. u 10:43

ISTRAŽIVANjE DeShame koje je sproveo Centar za nestalu i zlostavljanu decu u 40 škola u Srbiji, pokazalo je da veliki broj dece primilo, ali i slalo eksplicitan sadržaj nepoznatim ljudima na internetu, vrlo često zbog prisile ili pretnje.

ИСТРАЖИВАЊЕ У 40 ШКОЛА У СРБИЈИ: Забрињавајуће - Деца се плаше да пријаве сексуално узнемиравање на интернету

Foto Shutterstock

Rezultati su ukazali i na to da se deca boje da prijave kada ih neko seksualno uznemirava na internetu, pa jedna trećina ispitane dece nije prijavila zlostavljanje jer im je prećeno, a čak 24 odsto dece smatra da prijavljivanje ne bi pomoglo.

Centar za nestalu i zlostavljanu decu i ove godine obeležava Međunarodni dan bezbednijeg interneta, ali ga, kako navode, dočekuju sa poražavajućim podacima koji ukazuju da su deca danas, više nego ikad, ugrožena u onlajn prostoru.

- Važno je da decu upozorimo na opasnosti na internetu i naučimo ih kako da ih prijave, ali takođe treba da ukažemo i na pozitivne aspekte interneta jer je on postao sastavni deo naših i života naše dece – rekao je Igor Jurić, predsednik Centra za nestalu i zlostavljanu decu i dodao će se aktivnosti Centra u narednom periodu bazirati na podacima koji su prikupljeni prilikom DeShame istraživanja, koje je istražilo izloženost dece u Srbiji štetnim sadržajima i uznemiravanju na internetu, kako bi se bezbednost dece na internetu podigla na viši nivo.

Centar, kako dodaju, cele godine širom Srbije organizuju edukacije o bezbednom boravku na internetu, a ove godine, povodom Međunarodnog dana sigurnijeg interneta, održaće veliku edukaciju na temu veštačke inteligencije u svojim prostorijama u Novom Sadu. Deca će imati priliku da se upoznaju sa prednostima i manama ovog sve rasprostranjenijeg alata, ali i da se sami okušaju u njegovom korišćenju.

SVAKE SEKUNDE DVE FOTOGRAFIJE

PREMA analizi koju je sprovela mreža ECPAT, čiji je član Centar za nestalu i zlostavljanu decu, svake sekunde se na internetu podele najmanje dve fotografije ili video - zapisa na kojima je prikazano seksualno zlostavljanje dece. To je više od 52.000 fotografija ili video-zapisla tokom jednog radnog dana, na kojima su sve češće prikazana deca između dve i šest godina.

Tim Centra pripremio je kompletan materijal za nastavu na temu veštačke inteligencije koji su nastavnici mogli da preuzmu, i priključe se obeležavanju Međunarodnog dana sigurnijeg interneta u svojim učionicama.

Međunarodni dan sigurnijeg interneta se ove godine obeležava 21 godinu za redom, a u okviru njega važno je naglasiti, da svako ima svoju ulogu u stvaranju boljeg onlajn sveta, bilo da je mlada osoba, roditelj ili staratelj, nastavnik ili vaspitač, novinar, ili političar.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!