U ZNAKU 150 GODINA SLOBODE: Obeležavanje godišnjice oslobođenja Vranja od Turaka kao najava velikog jubileja

V.C.

01. 02. 2024. u 12:21

DRŽAVNI sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dejan Antić prisustvovao je obeležavanju 146. godišnjice od oslobođenja Vranja od Turaka.

У ЗНАКУ 150 ГОДИНА СЛОБОДЕ: Обележавање годишњице ослобођења Врања од Турака као најава великог јубилеја

Foto: Ministarstvo za rad

- Sloboda se molbom ne dobija. Sloboda se osvaja! Zato danas proslavljamo 146. godišnjicu oslobođenja Vranja od Turaka. Proslavljamo sa ponosom sećajući se generala Belimarkovića, majora Putnika, potporučnika Stepanovića, junaka Šumadijskog korpusa i neustrašivih dobrovoljaca koji su 31. januara 1878. godine slomili otpor osmanske vojske Asaf paše i posle više od 420 godina ropstva doneli slobodu srpskom narodu Južnog Pomoravlja - rekao je Antić.

On je podsetio da se narednog leta navršava i 150 godina od ustanka Srba u Bosni i Hercegovini, koji je rezultirao Velikom istočnom krizom i prethodio srpskim oslobodilačkim operacijama u dolinama Nišave, Južne Morave i Toplice.

- Imajući u vidu značaj srpske borbe u Javorskom i Drugom srpsko-turskom ratu, kao i činjenicu da su nakon uspeha srpskih snaga u decembru 1877. i januaru 1878. godine, niški, toplički, pirotski, leskovački i vranjski kraj oslobođeni i reintegrisani u državno-pravni poredak moderne srpske kneževine, sve velike investicije i programi koje Vlada i naše ministarstvo budu realizovali na jugu centralne Srbije, na kulturno-prosvetnom, duhovnom i privredno-ekonomskom planu, nosiće pečat - 150 godina slobode - naglasio je Antić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!