KRIVE GA ZA SMRT BEBA: Lekar koga je optužila porodilja iz Vranja treći put u sličnoj situaciji

Јелена Стојковић
Jelena Stojković

23. 01. 2024. u 15:34

GINEKOLOG Z. A., za koga porodilja Snežana Jović iz Vranja tvrdi da nije postupao profesionalno tokom njenog porođaja 16. januara ove godine, i ranije je bio na meti optužbi roditelja, konkretno zbog smrti dece na porođaju.

КРИВЕ ГА ЗА СМРТ БЕБА: Лекар кога је оптужила породиља из Врања трећи пут у сличној ситуацији

Foto D.Ristić

Još 2007. godine mediji su pisali da su zbog smrti bebe na vranjskoj ginekologiji Slađan i Zorica Antić iz Trebešinja podneli krivičnu prijavu protiv doktora Z. A. koga optužuju za smrt svog mrtvorođenog deteta. Nije poznat epilog ovog slučaja.

Međutim, u martu 2018. godine Jelena i Saša Ivanović podneli su krivičnu prijavu protiv trojice lekara Službe za ginekologiju i akušerstvo, među kojima je i Z. A., zbog toga što im je preminula beba jer, kako tvrde, porođaj nije obavljen na vreme.

Saša Ivanović nam je potvrdio da je još uvek u toku sudski postupak koji se vodi pred ovdašnjim Osnovnim sudom u Vranju.

Zanimljivo je da je na porođaju 16. januara lekaru Z. A. asistirala ćerka koja je specijalizant ginekologije i akušerstva i kojoj je otac mentor.

Sva dokumentacija na uvid

Podsetimo, Osnovno javno tužilaštvo u Vranju naložilo je da se ispitaju sve okolnosti vezano za slučaj porodilje Snežane Jović (36) iz ovog grada, koja je otptužila lekare za nesavesno ponašanje tokom porođaja, a to kakvu je agoniju preživela u porodilištu ispričala je i policiji.

Ona je u izjavi policiji navela da su lekari 16. januara tokom porođaja postupali neprofesionalno i vikali na nju, bili grubi i neprofesionalni, te da doktor nije želeo da je porodi carskim rezom, već su koristili vakuum i da je najverovatnije takav način porođaja imao posledice po dete, "kojem je ustanovljena povreda mozga".

Iz Tužilaštva je naloženo da se uzme detaljna izjava od oštećene, da se utvrdi ko je bio prisutan prilikom porođaja, da se izuzme medicinska dokumentacija, da oštećena odvede dete na preglede po uputima koje je već dobila i da se nakon toga izvrši naknadna konsultacija sa tužiocem u pogledu utvrđivanja eventualnog krivičnog dela.

Rukovodstvo Zdravstvenog centra, takođe je preduzelo sve zakonske mere u skladu sa postojećim pravilnicima i pokrenulo postupak sprovođenja unutrašnje provere kvaliteta rada u Službi za ginekologiju i akušerstvo Opšte bolnice Vranje.

- Ne želimo da sudimo i osuđujemo, ali nećemo ni stajati na nečiju stranu. Lekari su pre svega humanisti i ne treba generalizovati. Ukoliko se dokažu navodi porodilje kao tačni, odgovorni će biti sankcionisani - stav je većine lekara koji su u menadžmentu Zdravstvenog centra.

Društvene mreže nakon objavljivanja ispovesti porodilje postale su pravi poligon za iznošenje ličnih iskustava.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)