NA JEZERU BOVAN OTKRIVEN VELIKI MORSKI GNJURAC: Ornitolozi DZPPS otkrili novu vrstu ptice u Srbiji

Lj.P.

27. 12. 2023. u 23:33

U SRBIJI je otkrivena nova vrsta price – veliki morski gnjurac. Do ovog otkrića na jezeru Bovan u blizini Sokobanje došli su ornitolozi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Slobodan Marković i Danilo Penić, tokom redovnih terenskih aktivnosti, i imali su sreće da prvi put u našoj zemlji fotografišu i tako sa sigurnošću potvrde prisustvo velikog morskog gnjurca.

НА ЈЕЗЕРУ БОВАН ОТКРИВЕН ВЕЛИКИ МОРСКИ ГЊУРАЦ: Орнитолози ДЗППС открили нову врсту птице у Србији

FOTO: Slobodan marković

Dvojica ornitologa su 26. decembra su posmatrali dve vrste ptica iz familije morskih gnjuraca koje su kao zimski gosti u Srbiji beleženi prethodnih godina: riđogrli morski gnjurac i vrnoglavi morski gnjurac, a onda su videli i trećeg predstavnika ove familije, pomenutog velikog morskog gnjurca.

FOTO: Slobodan marković

- Vremesnki uslovi i ufaljenost ptice od obale nam nisu omogućili da sa lakoćom uslikamo i potvrdimo da je zaista reč o velikom morskom gnjurcu . Pojašnjava Danilo Penić, prenoseći atmosferu sa terena. - Međutim, bili smo veoma strpljivi, pa je ptica na kraju prišla nama.

FOTO: Slobodan marković

I knjizi „Ptice Srbije – kritički spisak vrsta“ ističe se da je ova vrsta navodno beležena na nekoliko zasebnih lokaliteta počev od 1939. godine, ali zbog nedostatka konkretnih dokaza, njeno posmatranje nije nikada i potvrđeno, a podaci nisu smatrani verodostojnim. Sve se promenilo 26-. decembra kada su načinjene prve i za sada jedine fotografije ove vrste kojse sa sigurnošću potvrđuju njeno prisustvo u našoj zemlji.

FOTO: Slobodan marković

Veliki morski gnjurac koji je zabeležen u svom zimskom ruhu, dugačak je do 88 centimetara, a raspon krila mu doseže do 148 centimetara. U Evropi se gnezdi na krajnjem severu uz velika jezera i u tundri, dok tokom zime boravi na obalama mora i velikih jezera Zapadne i Severne Evrope. Ova ptica u potpunosti se prilagodila životu u vodenim površinama:hrani seribom koju vešto lovi roneći i više desetina metara u dubinu, a noge koje su smeštene iza polovine tela savršena su vesla u vodi, dok se na kopnu kreće tromo, u žabolikim skokovima.

FOTO: Slobodan marković

-Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije svake godine sprovodi međunarodni Zimski popis ptica vodenih staništa. U okviru ovog popisa tokom januara obilazimo gotovo svaku vodenu površinu u Srbiji, međutim, ornitološka radoznalost ne da mira, pa kada se ukaže prilika, tokom zime, probamo da na većim vodenim površinama pronađemo neku pticu selicu. Ovoga puta smo imali mnogo sreće i dobili smo pravi novogodišnji poklon – zaključuje Slobodan Marković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)