LESKOVAC DOBIO MAGNETNU REZONANCU: Počeli prvi pregledi na uređaju poslednje generacije

Игор Митић
Igor Mitić

11. 12. 2023. u 22:00

U Opštoj bolnici u Leskovcu počelo je obavljanje prvih pregleda magnetnom rezonancom. Radi se o najsavremenijoj dijagnostičkoj metodi koja će se u gradu na Veternici obavljati na uređaju poslednje generacije vrednom 192 miliona dinara.

ЛЕСКОВАЦ ДОБИО МАГНЕТНУ РЕЗОНАНЦУ: Почели први прегледи на уређају последње генерације

foto: GU Leskovac

Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić istakla je da je ovo prvi i jedini magnet u Jablaničkom okrugu i da će se zahvaljujući njemu rešiti liste čekanja u Nišu.

- Građani Leskovca više neće na ovaj pregled odlaziti u Niš, ali će jedno vreme prihvatati pacijente iz Vranja, dok i oni ne dobiju magnet, u prvoj polovini naredne godine - kazala je direktorka RFZO - Ovo je najsavremeniji magnet koji postoji za jednu veliku bolnicu. Služi za gotovo sve indikacije, za sve sisteme organa i dojku. To je jako značajno za najsavremeniji mamograf koji ste dobili. Nivo dijagnostike biće na visokom nivou, kao na onkološkom institutu, a planiraju se i edukacije biopsije na mamografu i edukacija za magnet dojke.

Najavljeno je da će, pored mamografa i magneta, koje je leskovačka bolnica dobila u poslednja dva meseca, u grad na Veternici stići i angio-sala koju je takođe, prilikom nedavne posete bolnici, obećao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- U naredne četiri godine planiramo decentralizaciju terapija, tako da će se ovde dobijati inovativne terapije i to već od sledeće godine. Pacijentima će biti dostupna radio terapija i imaće kompletnu modernu dijagnostiku i terapiju malignih bolesti. Dakle, svi lekovi koji su na listi biće ovde omogućeni, samo će morati da se održi edukacija kadra – zaključila je Škodrić.

U leskovačko zdravstvo je, u poslednjih 10 godina, uloženo 1,3 milijarde dinara. Renoviranje eksterijera i zamena stolarije Opšte bolnice koštala je oko pet miliona evra, a u toku je kompletna rekonstrukcija glavne bolničke zgrade vredna 42 miliona evra. Polovina tog posla biće okončana do kraja godine, a kad sve bude završeno osoblje i pacijenti dobiće neuporedivo bolje uslove za rad i lečenje.

Rekonstrukcija leskovačke bolnice podrazumeva i nabavku velikog broja novih aparata. U tekućoj godini u ovaj grad stigla su po dva nova skenera, rengden odnosno ultrazvučna aparata. Najavljena je i potpuna obnova leskovačkog Doma zdravlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SI APLAUDIRAO VUČIĆU: Ove moćne reči predsednika Srbije oduševile najmoćnijeg čoveka sveta (VIDEO)