CRNA GORA I SRBIJA OBJAVILE RAT ŠTETOČINI: Udruženim snagama protiv potkornjaka

N. J.

08. 12. 2023. u 12:35

Dva nacionalna parka, jedan iz Crne Gore a drugi iz Srbije, udružili su snage protiv potkornjaka - zajedničkog neprijatelja naših zakonom zaštićenih šuma.

ЦРНА ГОРА И СРБИЈА ОБЈАВИЛЕ РАТ ШТЕТОЧИНИ: Удруженим снагама против поткорњака

Foto NP TARA

Diplomirani inženjer šumarstva Marko Tomić iz Nacionalnog parka Tara, boravio je u Nacionalnom parku Prokletije u Crnoj Gori, na poziv Udruženja „Drvoprerađivači“. On je domaćinima prezentovao iskustva iz Srbije, koja se sa najezdom potkornjaka suočila na području Tare, a koja je trenutno zastupljena u Nacionalnom parku Prokletije.

Tomić je pozvan kao član tima koji je nedavno, u saradnji sa Šumarskim fakultetom u Beogradu uspešno realizovao plan sanacije populacije potkornjaka feromonskim klopkama.

NP Tara

Tokom prvog dana posete i obilaska terena, konstatovano je da je stanje na Prokletijama dosta komlikovanije nego što je bilo na Tari.

- Za razliku od Tare, na kojoj dominiraju mešovite šume jele, smrče i bora, na Prokletijama se u velikoj meri nalaze čiste sastojine smrče u kojima se potkornjak, kada progradira i postane primarna štetočina, širi koncentrično i teško zaustavljivo, zbog čega su potrebni hitni sanacioni planovi – ističe Tomić.

Tokom drugog dana posete, u okviru okruglog stola u zgradi Opštine Plav, Tomić je prezentovao metode koje su u Nacionalnom parku Tara primenjivane u zaustavljanju najezde potkornjaka. Organizaciju ovog sastanka pozdravila je i lokalna uprava, odnosno gradonačelnik Nihad Canović, koji se zahvalio Tomiću na spremnosti da podeli iskustva struke. Prezentaciji su pored šumarskih inspektora sa područja Berana, Rožaja i Plava prisustvovali meštani, predstavnici Udruženja „Drvoprerađivači“ i građani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)