PREMINUO AKADEMIK TOMAS FLAJNER: SANU se oprostila od svog člana

Lj.B.

28. 11. 2023. u 13:06

SRPSKA akademija nauka i umetnosti saopštila je da je 24. novembra, u 85. godini, preminuo inostrani član Odeljenja društvenih nauka SANU Tomas Flajner (Cirih, 16. jul 1938), jedan od najistaknutijih svetskih stručnjaka iz oblasti federalizma, ustavnog, administrativnog i međunarodnog prava.

ПРЕМИНУО АКАДЕМИК ТОМАС ФЛАЈНЕР: САНУ се опростила од свог члана

sanu

Nakon završenih studija prava na Univerzitetu u Cirihu, magistrirao je na Jelskom univerzitetu (Yale University). Doktorirao je na Univerzitetu u Cirihu 1966. godine. Na Univerzitet u Friburu, gde je stekao i habilitaciju, radio je kao redovni profesor ustavnog i administrativnog prava od 1971. do 2008. godine. Funkciju dekana Pravnog fakulteta Univerziteta u Friburu obavljao je od 1983. do 1985. Kao gostujući profesor držao je predavanja na univerzitetima u Izraelu, Francuskoj, Nemačkoj, Belgiji, SAD,  Švajcarskoj i Srbiji.

Dužnost direktora Instituta za federalizam u Švajcarskoj obavljao je od 1984. do 2008. godine. Bio je savetnik pregovaračkog tima Vlade Republike Srbije za političke razgovore o Kosovu i Metohiji.

Autor je i koautor velikog broj stručnih radova, kao i brojnih  studija iz oblasti teorije ustava, opšte teorije države, federalizma i ljudskih prava. Među njegovim knjigama izdvajaju se: „Opšta teorija države”, „Federalizam i problem manjina u višeetničkim zajednicama”, „Ljudska prava i ljudsko dostojanstvo”.

Za inostranog člana SANU izabran je 2009. godine. Dobitnik je počasnog doktorata Univerziteta u Ruanu. Bio je predsednik i počasni predsednik Međunarodnog udruženja za ustavno pravo. Takođe, bio je izabran za počasnog državljanina Republike Srbije 2002. godine. Među brojnim priznanjima koje je dobio za svoj rad izdvaja se i Nagrada organizacije B'nai B'rith za aktivnosti na polju ljudskih prava i protiv rasizma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)