SRBIJA IMA STRATEGIJU: Obeležen Svetski dan sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda

V. N.

20. 11. 2023. u 09:40

IZLOŽBA fotografija pod nazivom "Tačka prekida - Život pre i posle saobraćajne nezgode" organizovana je juče u Narodnoj skupštini Srbije povodom obeležavanja Svetskog dana sećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

СРБИЈА ИМА СТРАТЕГИЈУ: Обележен Светски дан сећања на жртве саобраћајних незгода

Foto n. Fifić

V. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović je istakao da je ovaj dan posvećen stradalim i povređenim ljudima u saobraćajnim nezgodama, kao i radnicima hitnih službi koji prvi izađu na teren.

Stamatović je podsetio da je u Srbiji, radi unapređenja bezbednosti saobraćaja, doneta Nacionalna strategija bezbednosti saobraćaja.

- Nacionalna strategija bezbednosti saobraćaja je usvojila viziju nula stradalih u saobraćajnim nezgodama i to je nešto što nas bodri i što će nas bodriti u narednim godinama - istakao je Stamatović.

On je dodao da je potrebno da se uključi svaki pojedinac kako bi se unapredila bezbednost saobraćaja u Srbiji.

- Jedino koordinisanim radom svih institucija u Srbiji možemo doći do zajedničkog cilja, naša ambicija je da do 2030. godine budemo među 10 najbezbednijih zemalja Evrope po pitanju bezbednosti saobraćaja - naveo je Stamatović.

Zamenik predsednika Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Aleksandar Marković rekao je:

- Svaki izgubljeni život predstavlja nesaglediv gubitak i zato danas stojimo zajedno ovde, obeležavajući ovaj dan kako bismo istakli važnost bezbednosti u saobraćaju i rešili se svih pojavnih formi nesavesnog ponašanja na putevima.

Slaviša Lakićević, Branko Stamatović, Foto D. Milovanović/Tanjug

Naveo je da tragedije u saobraćaju ne poznaju granice i pogađaju ljude različitih uzrasta, polova, različitog socijalnog statusa.

- Na sve ovo podsećaju nas statistike i brojke, ali još više i ljudske priče koje stoje iza njih - istakao je Marković.

Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević naveo je da je od početka ove godine, u saobraćajnim nezgodama stradalo desetoro dece, dok je 122 njih povređeno.

- Uprkos navedenim podacima i dalje smo kao društvo skloni da potcenjujemo opasnost i rizike učešća u saobraćaju i da svoju bezbednost u saobraćaju smatramo zagarantovanom - ocenio je Lakićević.

Istakao je da će MUP i Uprava saobraćajne policije dati maksimalne napore da očuvaju povoljno stanje bezbednosti saobraćaja, kao i da ga unaprede.

- Prošle godine saobraćajna policija je podnela 1.352.000 saobraćajnih prekršaja.

Većina tih prekršaja direktno je ugrožavala bezbednost svih učesnika u saobraćaju, tri glavna su vožnja pod dejstvom alkohola, psihoaktivnih supstanci i prekoračenje brzine kretanja - naveo je Lakićević.

Sećanje na stradale svakog dana

PREDSTAVNICA Udruženja roditelja stradale dece u saobraćaju Verica Vitorović je rekla da je za porodice koje su izgubile decu u saobraćajnim nezgodama, svaki dan sećanje na stradale.

- Ovo je dan sećanja na sve ljude i svu decu koji su život izgubili nepravedno i bez razloga. To je dan kada se sećamo da je nečijom tuđom krivicom i bahatim ponašanjem neko izgubio život - ukazala je Vitorovićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)