SEOSKE AMBULANTE SU PRIORITET Grujičić: To je mesto gde građani prvo treba da dobiju dijagnozu i primarnu zdravstvenu zaštitu

Novosti online

17. 11. 2023. u 15:23

SEOSKE ambulante su prioritet Ministarstva zdravlja jer to je mesto gde građani prvo treba da dobiju dijagnozu i primarnu zdravstvenu zaštitu, rekla je danas ministarka zdravlja Danica Grujičić obilazeći seoske ambulante na područuju Šumadije.

СЕОСКЕ АМБУЛАНТЕ СУ ПРИОРИТЕТ Грујичић: То је место где грађани прво треба да добију дијагнозу и примарну здравствену заштиту

Foto: D. Milovanović

Ona je, u okviru posete Domovima zdravlja u Topoli, Rači i Batočini, obišla i seoske ambulante u Belosavcima, Natalincima i Badnjevcu.

Kako je istakla, seoske ambulante treba građanima da pruže sve što im je neophodno kako ne bi morali da putuju u veća mesta.

- Takve ambulante su upravo ono što želimo da napravimo u mestima gde živi nekoliko hiljada ljudi. Da imaju uslove i prostor, kao ovde u ambulanti u Belosavcima gde postoji ordinacija, ali i prostor za intervencije, kao i za apoteku. Nabavićemo i jedan ultrazvuk, kao i pokretni rendgen koji može da kruži između dve ili tri ovakve seoske ambulante i da ljudi koji žive na selu ne moraju da za takve preglede idu bilo gde - kazala je ministarka.

Prema njenim rečima, do 90 odsto potreba stanovništva može da završi jedna takva ambulanta i "jedan ovakav lekar, kao što je doktorka Jelena koja ovde radi, koji naravno za taj posao mora biti i adekvatno plaćen". 

- Ovo je pravi primer kako treba voditi računa o zdravlju stanovništva jer sa svom aparaturom koju dobije, lekar u seoskoj ambulanti, koji poznaje svoje pacijente, moći će da odradi prevetivne preglede i skrininge bolje nego bilo ko drugi. A ja obećavam da će sva potrebna oprema stići u seoske ambulante. To je naš cilj - poručila je ministarka zdravlja u Belosavcima. 

 

BONUS VIDEO - "OTISAK" Ministar finansija Siniša Mali u podkastu "Novosti" o važnim ekonomskim pitanjima

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić