OGLASILA SE MINISTARKA PROSVETE: Ime Desanke Maksimović se ne može brisati iz naziva škole

Lj. Begenišić

13. 11. 2023. u 12:15 >> 13:10

NEPRIHVATLjIVO je da škola koja nosi ime Desanke Maksimović menja ime, bilo gde da se nalazi. Skloniti ime ove velike pesnikinje znači zaboraviti njene antifašističke poruke iz "Kravave bajke" koje su poslate na dobrobit svih ljudi i sve dece.

ОГЛАСИЛА СЕ МИНИСТАРКА ПРОСВЕТЕ: Име Десанке Максимовић се не може брисати из назива школе

Foto: Arhiva Novosti/Stevan Kragujević

Ovako za "Novosti" ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović komentariše inicijativu koju je pokrenuo Nacionalni savet Albanaca sa juga Srbije da škola "Desanka Maksimović" u selu Biljača kod Bujanovca bude nazvana po albanskom piscu Ismailu Kadareu.

Uz napomenu da ova inicijativa još nije stigla do ministra prosvete, ministarka kaže da je menjanje imena škole u ovom istorijskom trenutku i u ovakvim domaćim i međunarodnim okolnostima neodgovorno.

Podsetimo, u sredu će odbornici Skupštine opštine Bujanovac odlučivati o predlogu da se iz naziva Osnovne škole "Desanka Maksimović" u Biljači izbaci srpska pesnikinja i zameni imenom albanskog književnika Ismaila Kadarea.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu