SRBIJA KAO POČASNI GOST MAĐARSKOG SAJMA POLJOPRIVREDE Tanasković: Promocija srpskih proizvoda i njihov izlazak na šire tržište (FOTO)

Novosti Onlajn

20. 10. 2023. u 11:54

SRBIJA na poziv Mađarske, tačnije ministra poljoprivrede Ištvana Nađa, učestvuje na predstojećem 81. Nacionalnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije „OMEK“, koji se održava u periodu od 20. do 22. oktobra 2023. godine u Budimpešti, Mađarska, u statusu „zemlja Srbija - počasni gost“. Ovom sajmu prisustvuje i naša ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković.

СРБИЈА КАО ПОЧАСНИ ГОСТ МАЂАРСКОГ САЈМА ПОЉОПРИВРЕДЕ Танасковић: Промоција српских производа и њихов излазак на шире тржиште (ФОТО)

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

U okviru HUNGEXPO prostora, na kome se održava sajam „OMEK“, Srbija je dobila počasno mesto u centralnom paviljonu i na centralnoj poziciji u hali „A“, ostrvski štand, ukupne površine od 100 m².

„OMEK“ je sajam iz oblasti poljoprivrede, prehrambene industrije, i poljoprivredne tehnologije, koji se održava svake druge godine. 81. izdanje najvećeg sajma i izložbe agrobiznisa Karpatskog basena poljoprivrede, ima istoriju dugu 190 godina.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Cilj sajma OMEK je da predstavi kompanije u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, da prezentuje zdrave, održive proizvode i proizvode bez GMO, da obezbedi profesionalni forum za industrijske lidere, gde mogu da razgovaraju o aktuelnim pitanjima agrobiznisa.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i Privredna komora Srbije su nakon detaljno obavljenih konsultacija izradile Predlog koncepta nastupa Republike Srbije na predstojećem Nacionalnom sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije „OMEK“, a u okviru koga je Republika Srbija dobila svoje počasno mesto.

U našoj delegaciji našli su se poznati srpski rakijaši, vinari, pčelari i malinari koji svoje proizvode mogu da predstave u okviru nacionalnog paviljona Republike Srbije.

Tanaskovićeva je napomenula da je prezentacija naših proizvoda na ovakvom sajmu od izuzetnog značaja, napominjući da je ovo dobra prilika da Srbija predstavi kvalitet svojih proizvoda.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

- Sa Mađarskom sada imamo 345 miliona evra razmene. Ideja je, naravno, da svake godine to bude više. Danas su sa mnom došli poljoprivredni proizvođači malina, jer je to nešto što sam ja dogovorila sa ministrom Nađom, da bismo ponudili našu malinu. Mađarska je veliki uvoznik maline, ali iz nekog razloga ne uvozi iz Srbije i taj dogovor smo realizovali. Pored njih, došli su i pčelari. Razgovaramo o situaciji i sa organskim proizvođačima. To je ono sa čim mi hoćemo Srbiju da predstavimo - rekla je ministarka i dodala:

- Mađarska je važan partner prevashodno zbog političko-ekonomskih odnosa, ali to je tržište koje bira i koje zna šta želi, tako da se ja nadam da će srpski proizvodi naći svoj put ka Mađarskoj.

O svom putu u Kinu, Tanaskovićeva je podsetila da je potpisano 18 sporazuma, a među njima najvažniji o spoljnotrgovinskoj saradnji koji podrazumeva najvećim delom izvoz poljoprivrednih proizvoda.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

- 60% svih poljoprivrednih proizvoda koje izvozimo u Kinu, kada sporazum stupi na snagu, biće odmah oslobođeni carine. Tu su i jabuka i šljiva, višnja, raž, ječam, seme suncokreta, svinjsko meso, koža - sve ono što smo i mogli da izvezemo u Kinu, ali zbog visokih cena nismo bili konkurentni. Nakon toga liberalizacija za sledeću grupu proizvoda za pet godina, ali će se svake godine umanjivati dok ne budu potpuno oslobođene od carine. U ovu kategoriju spadaće i vino. Ovo će biti preporod plasmana naših proizvoda - kaže Tanasković i dodaje da će to doprineti zapošljavanju i ekonomiji.

- Zahvaljujući odnosima predsednika Vučića i Sija mi smo uspeli da dođemo do tog sporazuma kao retka i jedina zemlja. Mi smo sertifikat za jabuku usaglašavali šest godina, a Italijani čekaju već sedam godina i nisu ga još uvek dobili, jasno vam je kakva je stvar u pitanju - završila je ministarka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!