Šta da radite ako ne prođete tehnički pregled?

Novosti online

10. 10. 2023. u 09:00

Veći broj vozača u Srbiji, pogotovu u malim mestima gde se uglavnom voze stariji modeli, strahuje svake godine da li će proći tehnički pregled. To je izraženo poslednjih godina kada se stalno uvode neke nove promene koje dodatno otežavaju starim automobilima koji su dotrajali.

Шта да радите ако не прођете технички преглед?

Foto unsplash

Nije strašno ako ne prođete tehnički pregled, za sve postoji druga šansa. Međutim, da ne bi sebi napravili dodatne troškove zbog neinformisanosti, savetujemo da pročitate članak do kraja. Otkrićemo vam sve što trebate znati ako ne prođete tehnički pregled i na koji način ceo taj proces možete olakšati.

Popravni tehnički pregled - Važne informacije

Nije retkost da neki automobil ne prođe tehnički pregled iz prvog pokušaja, šta više, takve situacije su postale sve češće. Otuda i toliko često dobijamo pitanja “šta da radim ako ne prođem tehnički pregled?”.

Dosta su strožija pravila, ceo pregled se snima i nema previše prostora za “gledanje kroz prste”. Najčešće se dešava da zbog nekoliko sitnih propusta, koji nekada nisu bili bitni, dobijete papir sa spiskom i obrazloženjem da niste prošli i da to popravite.

Ono što tada trebate znati je da imate 3 dana da to sredite, u tom periodu možete ponovo zakazati termin bez dodatnog plaćanja. Ako prođe više od 3 dana, novo zakazivanje će vas koštati kao i prvo.

Savet kako biti sigurniji da ćete tog dana proći tehnički pregled

Period od 3 dana je kratak, potrebno je pronaći majstora koji ima slobodnog vremena da vas preuzme. Takođe, zbog poslovnih ili porodičnih obaveza možda nećete imati vremena da posećujete majstora pa ponovo tehnički pregled.

Zato uvek birajte tehnički pregled koji poseduje i sopstveni servis. Tako ćete na licu mesta moći da popravite sve te sitnice i istog dana odraditi popravni pregled. Procenat prolaznosti u ovakvim okolnostima drastično skače.

Sitnice koje su uglavnom uzrok neuspešnog tehničkog pregleda

Automobili se moraju odražavati kako bi bili potpuno funkcionalni. Nemojte čekati tehnički pregled da zamenite neke osnovne delove, popravljajte čim primetite neke promene. A kada govorimo o tehničkim pregledima, ovo su neke od osnovnih stvari na koje trebate obratiti pažnju i zameniti na vreme.

Pre odlaska na tehnički pregled proverite:

- kompletnu signalizaciju: sijalice na tablicama, stop svetla (na zadnjem staklu), migavci, kratka i duga svetla, maglinke, itd;

- Otključavanje, brave i vrata: daljinsko otključavanje, otključavanje pomoću ključa, sve brave, otvaranje vrata, spuštanje prozora, itd;

- Kočioni sistem;

- Sistem izduvnih gasova: katalizator, DPF filter;

- Ostalo: rad svih brisača, tečnosti za vetrobran, stanje pneumatika (guma), rezervni točak, prvu pomoć, veća oštećenja na karoseriji (korozija), itd.

Kako izabrati centar za tehnički pregled u Beogradu?

Danas je gotovo besmisleno raditi tehnički pregled u centru koji se bavi samo tim poslom. Poslednjih godina pravi su hit firme koje poseduju komplentu ponudu i na jednom mestu završavate registraciju i dobijate nalepnicu.

Pored tehničkog pregleda, već smo naveli da je idealno da poseduju servis, ali ozbiljni centi poseduju i pravno-administrativnu službu. To je već nešto posebno, jer više ne morate ići u MUP, već na istom mestu plaćate takse i dobijate sva potrebna dokumenta.

Bez obzira da li produžavate važeću registraciju, kupujete auto pa vam je potreban i prenos, uvezli ste auto pa vam treba prva registracija u Srbiji, itd. Rešavaju sve moguće i nemoguće situacije, a pritom je ukupna cena tehničkog pregleda i registracije niža kada sve radite u istoj agenciji za registraciju vozila, nego da sve plaćate odvojeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori