ZA OBNOVU HRAMOVA 101 MILION DINARA: Ugovori crkvama u AP Vojvodini za saniranje štete na verskim objektima u nevremenu

J. S.

03. 10. 2023. u 14:51

PREDSTAVNICIMA tradicionalnih crkava i verskih zajednica u AP Vojvodini uručeni su danas ugovori osanaciji štete za 69 oštećenih verskih objekata u dva julska nevremena.Ugovore ukupne vrednosti 101,7 miliona dinara uručila je Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

ЗА ОБНОВУ  ХРАМОВА 101 МИЛИОН ДИНАРА: Уговори црквама  у АП Војводини за санирање штете на верским објектима у невремену

Pokrajinska vlada

U ime Eparhije bačke zahvalio je protojerej Brane Milovac, ističući da će ovim sredstvima biti sanirano 18 crkvenih objekata, kojima su oštećeni krovovi, prozori, zvonici i oluci.Predsednik Jevrejske opštine Novi Sad Mirko Štark rekao je da će sredstva u iznosu od 580.000 dinara biti usmerena za sanaciju zgrade Baletske škole i za zamenu prozora na zgradi Jevrejske opštine. Velika šteta je nastala i na spomenicima na Jevrejskom groblju u Novom Sadu, te će i deo njih biti obnovljen.

Na osnovu odluke Pokrajinske vlade, preko resornog sekretarijata, za Eparhiju bačku izdvojeno je 21,4 miliona dinara, za Eparhiju banatsku 390.000 dinara, Eparhiju sremsku 26,5 miliona, i za Eparhiju šabačku 1,3 miliona dinara. Subotička biskupija za sanaciju 12 objekata dobila je je 9,5 miliona dinara, Zrenjaninska biskupija 2,6, a Sremska biskupija preko 14 miliona dinara.Grkokatoličkoj crkvi dodeljeno je 6,4 miliona, a Reformatskoj hrišćanskoj crkvi u Sivcu (Opština Kula) 18 miliona dinara.

Biće sanirana oštećenja na verskim objektima u Novom Sadu, Bačkoj Palanci, Rumi, Somboru, Staroj Pazovi, Šidu, Sremskoj Mitrovici, Opovu, Odžacima, Pančevu, Kovačici, Zrenjaninu, Sečnju, Vršcu, Irigu, Beočinu i Kuli.


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori