GEOLOG OTKRIVA UZROK NASTANKA DŽINOVSKIH PUKOTINA NA TLU AMERIKE: Slično se desilo u Tuzli - da li do ovoga može doći u Srbiji?

Novosti online

19. 09. 2023. u 14:44

SJEDINjENE Američke Države pumpaju toliko podzemnih voda da je tlo u državama Arizona, Juta i Kalifornija počelo da se otvara u obliku džinovskih pukotina.

ГЕОЛОГ ОТКРИВА УЗРОК НАСТАНКА ЏИНОВСКИХ ПУКОТИНА НА ТЛУ АМЕРИКЕ: Слично се десило у Тузли - да ли до овога може доћи у Србији?

Foto: B. D.

Na ovaj veliki problem ukazao je geolog Džozef Kuk koji istražuje pukotine na Zemlji u Geološkom institutu Arizona.

Kako je istakao, pukotine nisu prirodna pojava, već je za njihovo formiranje odgovoran ljudski faktor. On je objasnio da su pukotine znakovi napetosti na Zemlji.

Ovom temom bavio se i "Njujork tajms", a njihovo istraživanje pokazalo je da su pukotine dokaz nacionalne krize, jer je nivo vode na četiri od 10 lokacija dosegnuo najniže vrednosti u poslednjoj deceniji.

Gde je Srbija kada je reč o podzemnim vodama i da li našoj zemlji preti ovakva opasnost? Na ovo i druga pitanja govorio je prof. dr Dragoman Rabrenović, direktor Geološkog zavoda Srbije.

- Želim da istaknem da je ova tema veoma poznata u hidrogeologiji. Jednu koleginicu smo poslali baš u Arizonu da bi radila na ispitivanju podzemnih voda. Mi imamo tu jedno objašnjenje kada je reč o Juti, Arizoni i Kaliforniji.

- One su oskudne podzemnim vodama. Došlo je do naglog razvoj gradova i njihovog naseljavanje čije je snabdevanje bilo najpre preko Kolorada, a kasnije se pristupilo uzimanju podzemnih voda preko bušotina - rekao je Rabrenović i dodao:

- Zatim, kako su se gradovi razvijali i stanovništvo umnožavalo javila se potreba za navodnjavanjem. Došlo je do prevelikog crpljenja podzemnih voda čime je ugrožen balans između priliva atmosferskih voda na podzemne vode, što je jedan od glavnih uzroka pojava ovakvih manifestacija u zemljinoj kori.

Naveo je primer iz regiona:

- Imamo i jedan svež primer tonjenja tla koji se dogodio u našoj blizini u Tuzli. Tamo je izvađeno oko 12.000.000 kubika vode. U takvim situacijama došlo je sleganja tla za nekih 14 metara.

Pored prekomerne eksploatacije podzemnih voda na pojavu pukotina u zemlji može uticati i eksploatacija uglja, a evo na kojim mestima bi se to moglo desiti u Srbiji:

- Kod nas imamo primere eksploatacije uglja. U Resavici se javilo određeno talasanje tla kao posledica takve eksploatacije. Jedno od bogatih područja podzemnim vodama kod nas jeste Vojvodina. Tu se takođe i kroz ispitivanje i pažljivo crpljenje vodi računa o tome.

(Kurir)

BONUS VIDEO: SITUACIJA JE NEPODNOŠLjIVA“: Meštani Grčke Tesalije u očaju nakon razorne oluje Danijel

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

JELENA ĐOKOVIĆ ISKRENA: Ne mogu da tvrdim da smo mi primer uspešnog braka