DEČAK JE STABILNO, NEMA ELEMENATA NASILJA: Minstarka prosvete o jučerašnjem incidentu u Pećincima, i drugim važnim temama

Tanjug

16. 09. 2023. u 11:15

DEČAK koji je u osnovnoj školi "Slobodan Pajić Baja" u Pećincima povređen, nakon što ga je školski drug na času fizičkog vaspitanja slučajno pogodio gvozdenom kuglom u glavu, sada je stabilno i van životne opasnosti, izjavila je danas Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i istakla da u tom konkretnom slučaju nema elemenata vršnjačkog nasilja.

ДЕЧАК ЈЕ СТАБИЛНО, НЕМА ЕЛЕМЕНАТА НАСИЉА: Минстарка просвете о јучерашњем инциденту у Пећинцима, и другим важним темама

Tanjug

- Dečak je kuglom povredio slučajno svog druga i ta povreda je zahtevala hirururšku intervenciju i bolničko lečenje. Dečak je dobro, ali je očigledno i ovo jedna lekcija koju svi učimo da taj nehat može biti poguban po dete. To nije bio slučaj vršnjačkog nasilja, ali svakako jedna dobra lekcija da je dodatni oprez potreban u svim tim situacijama koje mogu biti izuzetno rizične - rekla je ministarka za Tanjug.

Komentarišući početak školske godine koji je počeo drugačije u odnosu na prethodne, i to sa akcentom na vaspitni deo školskog sistema, Đukić Dejanović kaže da je izuzuetno zadovoljna kako su nastavnici i učitelji primili preporuke Ministarstva.

- Ostavljen je prostor za kreativnost i inicijativu nastavnika kako će primeniti preporuke. Zavisno od nastavnika, njegove kreativnosti i uzrasta i samog odeljenja, ono što sam mogla da vidim da je taj neki psihološki odnos između učitelja i dece fascinatan. Najveći broj nastavnika je vrlo spremno dočekao ove naše sugestije - rekla je Đukić Dejanović.

Kada je reč o školi "Vladislav Ribnikar", u kojoj se u maju ove godine dogodila tragedija, prostor, odnosno deo škole gde se sve desilo, je zatvoren, ali ostatak zgrade funkcioniše normalno.

Zavisno od konsultacija sa roditeljima i svim akterima obrazovnog sistema i stručnjacima naknadno će biti odlučeno da li će se i na koji način učionica, odnosno deo škole u kom se tragedija odigrala pretvoriti u memorijalni centar. "U Ribnikaru sam bila sa decom prvog razreda.

Trudili smo se da medijski Ribnikar ne bude preterano u fokusu, da roditelji i nastavnici ne gledaju kamere da ne budu pitani šta misle, nego da sve ide spontatno i čini mi se da je to bio solidan pristup", rekla je ministarka.

Ovu školsku godinu će obeležiti i pojačano prisustvo policajaca i saobraćajaca u blizini škole, a ministarka kaže da će osim same brige o bezbednost pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i razgovarati sa decom.

- Napravili smo i potpisali Memorandum, MUP i ja, sam projekat je 'Zajedno i bezbezbedno kroz detinjstvo'. Deca od prvog do petog razreda će sa policajcima imati 'frendli', odnosno prijateljski odnos, neće im pokazivati značku i razgovarati o svemu onome što može da se desi u saobraćaju, u slučaju elementarnih nepogoda i slično, a deca od petog do osmog razreda razgovaraće o prevenciji nasilja. Tu su osim policije uključene i razredne starešine, predmetni nastavnici, pedagog, psiholog i timski će raditi na tim sadržajima - objasnila je ministarka.

Jedna od novosti, rekla je Đukić Dejanović, su izmene koje se tiču kaznenih mera i od sada će umesto od šestog razreda osnovne, ocena iz vladanja ulaziti u prosek već od drugog razreda. Takođe, izmenama je predviđeno i to da dete ukoliko napravi prekršaj i pokrene se disciplinski postupak, neće moći da promeni školu sve dok taj postupak ne bude završen.

- Neadekvatna ponašanja registuju se i u mlađem uzrastu, ne tek u šestom ili sedmom razredu. Deca još uvek imaju ambicije da budu dobri đaci i to što će ocena iz vladanja sada ulaziti u prosek može da bude efektivno - rekla je ministarka.

Kada je reč o deficitu predmetnih nastavnika informatike, matematike, fizike, srpskog i engleskog jezika, ministarka potvrđuje da je to tačno, ali da Vlada i Ministarstvo intenzivno rade na rešenju tog problema.

- Za sve te predmete na odgovarajućim fakultetima studentima na drugoj i trećoj godini studija dali smo stipendije, kako bi ih motivisali. Drugi problem jesu plate koje su manje nego u privredi gde često odlaze da rade, ali se misli i o tome i sada je Vlada uložila izuzetan napor sa povećanjima septembarske i one plate koja će biti u januaru. Istina je da to i dalje nije dovoljno i da bi plate trebale da budu veće, i moramo raditi na daljem povećanju plata - rekla je ministarka.

BONUS VIDEO: MOĆNA VOJSKA SRBIJE: Pogledajte kadrove iz Niša

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024