IMUNIZACIJA PROTIV HPV-a: Vakcina o trošku države, do sada je primilo 26.000 dečaka i devojčica

Tanjug

12. 09. 2023. u 14:16

PREMA podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV) do sada je primilo 26.000 dečaka i devojčica.

ИМУНИЗАЦИЈА ПРОТИВ ХПВ-а: Вакцина о трошку државе, до сада је примило 26.000 дечака и девојчица

Foto Shutterstock

Ovaj podatak iznet je na današnjoj konferenciji za novinare "Godinu dana HPV imunizacije u Srbiji" i istaknuto da mora da se radi na podizanju svesti o značaju vakcinacije.

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić navela je da su vakcine protiv HP-a, koje su omogućene u Srbiji od juna 2022. godine, jedna od najvažnijih stvari koje su se dogodile u zdravstvenom sistemu naše zemlje, jer je reč o prvoj preporučenoj vakcini koja je uvedena o trošku države.

- Država je napravila nekoliko ogromnih koraka - to je i prvi inovativni lek uveden na listu lekova kao prevencija. Uveli smo o trošku države devetovalentnu vakcinu dok neke države još koriste četvorovalentnu vakcinu. O trošku države imaju pravo da se imunizuju i dečaci i devojčice, a u mnogim država imaju pravo samo devojčice - rekla je Radojević Škodrić.


BONUS VIDEO:

RODE OPET SLEĆU: Broj stanovnika u Rasinskom okrugu opada, ali u jednoj opštini beba je sve više

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije