MINISTAR VUČEVIĆ PRISUSTVOVAO OSVEĆENJU HRAMA U VETERNIKU: Svetu arhijerejsku liturgiju služio Patrijarh Porfirije (FOTO)

Novosti online

10. 09. 2023. u 13:28

POTPREDSEDNIK Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević prisustvovao je danas osvećenju hrama Prepodobnog Simeona Mirotočivog u Veterniku i svetoj arhijerejskoj liturgiji koju je bogoslužio Njegova Svetost Patrijarh Srpski Porfirije, u okviru obeležavanja 100 godina postojanja Veternika.

МИНИСТАР ВУЧЕВИЋ ПРИСУСТВОВАО ОСВЕЋЕЊУ ХРАМА У ВЕТЕРНИКУ: Свету архијерејску литургију служио Патријарх Порфирије (ФОТО)

Foto: Ministarstvo

Patrijarh srpski Porfirije, tom prilikom, u veterničkom hramu liturgiju je služio uz sasluženje domaćina episkopa bačkog Irineja, i episkopa osečkopoljskog i baranjskog Heruvima, valjevskog Isihija, šabačkog Jeroteja i mohačkog Damaskina, kao i sveštenstva Eparhije bačke.

Patrijarh Porfirije je u svojoj besedi istakao da je osvećenjem ovog hrama Veternik dobio svoju dušu, jer ono što je duša za čoveka to je hram božji u jednom naselju. On je pozvao da ovaj hram bude mesto sabiranja pravoslavnih Srba, gde god da žive, da pokažemo da jesmo narod božji i narod hrišćanski.

Foto: Ministarstvo

Novosadsko naselje Veternik nastalo je pre jednog veka, kada su porodice srpskih ratnika koji su preživeli albansku golgotu i Solunski front, naseljene na tom prostoru dajući mestu ime Veternik kao spomen na planinu na Kajmakčalanu prilikom proboja Solunskog fronta, gde su izgubili vid od posledica bojnog otrova koji je na njih bačen.

U čast dobrovoljaca Srpske vojske, za herojsku borbu na planini Veternik u Prvom svetskom ratu, ispred hrama podignut je i Spomenik srpskom dobrovoljcu.

Veternički hram, posvećen svetom Simeonu Mirotočivom ocu Svetog Save, nalazi se u samom centru naselja, a za taj velelepni hram vezuje se epitet jednog od najlepših verskih objekata u Srbiji, koje pripadaju građevinama s kraja 20. veka.

BONUS VIDEO:

ZAVRŠENA SVEČANA CEREMONIJA: Ovako su novi oficir VS proslavili svoje činove

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?