VAŽAN APEL MUP-a: Ne palite travu i nisko rastinje na otvorenom

Novosti online

21. 08. 2023. u 13:22

PRIPADNICI Sektora za vanredne situacije MUP-a, nakon najave veoma toplog vremena koje pogoduje nastanku požara na otvorenom prostoru, apeluju na građane da ne pale travu i nisko rastinje na takvim područjima, u šumi i po obodima šuma, zbog opasnosti širenja požara koji može da ugrozi živote građana i nanese veliku materijalnu štetu.

ВАЖАН АПЕЛ МУП-а: Не палите траву и ниско растиње на отвореном

Vatrogasci iz Trebinja u akciji, Foto D. Curać

Milan Kocić, načelnik Operativnog centra Sektora za vanredne situacije MUP-a, upozorio je da se požari na otvorenom vrlo brzo šire i podsetio da je loženje vatre u blizini šuma, kao i spaljivanje strnih useva, trave i niskog rastinja strogo zabranjeno Zakonom o zaštiti od požara, kao i da za takvo činjenje postoje adekvatne novčane kazne.

- Prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda pred nama je period veoma toplog i suvog vremena koje pogoduje nastanku i razvoju požara na otvorenom prostoru. Ovi požari se veoma brzo šire, mogu biti opasni po zdravlje i živote naših građana, a takođe mogu i da prouzrokuju veliku materijalnu štetu - poručio je Kocić.

Istakao je da će inspekcijske službe Sektora za vanredne situacije i drugih linija rada Ministarstva unutrašnjih poslova u ovom periodu pojačati svoj inspekcijski nadzor, kako bi sprečili nastanak ovih požara.

- Većina požara na otvorenom prostoru prouzrokovana je ljudskom aktivnošću. Apelujemo na naše sugrađane da budu veoma oprezni prilikom korišćenja otvorenog plamena na otvorenom prostoru, kao i da ne spaljuju travu, nisko rastinje i strne useve - rekao je Kocić, i poručio građanima da ukoliko primete ovakve požare, da odmah obaveste najbližu vatrogasno-spasilačku jedinicu na broj 193.

BONUS VIDEO: SVETSKA KONFERENCIJA ROBOTIKE: Vrtoglavi napredak mašina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave