KAKO MOŽETE NAPLATITI ŠTETU POSLE OLUJE? Evo kakve su mogućnosti ako vam drvo padne na automobil ili nastane šteta od udara groma

Novosti online

08. 08. 2023. u 16:25

OLUJNO nevreme koje je pogodilo Srbiju krajem jula i početkom avgusta meseca nanelo je veliku štetu vozilima, ali i stambenim objektima.

КАКО МОЖЕТЕ НАПЛАТИТИ ШТЕТУ ПОСЛЕ ОЛУЈЕ? Ево какве су могућности ако вам дрво падне на аутомобил или настане штета од удара грома

Foto: Novosti

Prema rečima stručnjaka, štetu možete napratiti ukoliko imate odgovarajuće osiguranje, međutim, ukoliko vam je drvo nanelo štetu, neophodno je da se obratite JKP "Zelenilo".

- Za automobile je "kasko" osiguranje. Neophodno je da imate ono koje pokriva štete usled ovakvih nepogoda. Dešavalo se da u roku od samo nekoliko dana možemo da isplatimo štetu, ukoliko je neki slučaj za koje je već pripremljena kompletna dokumentacija. Zavisi od polise kako je sklopljena, da li postoji predviđen udeo u šteti od strane klijenata, ili je 100% pokriće od strane osiguravača - kaže Dragan Ocokoljić, rukovodilac službe marketinga i digitalnih kanala prodaje u osiguravajućoj kući.

Foto: Novosti

Sama procedura naplate štete je prilično jednostavna, kaže advokat Milan Popović.

- Počine procedura podnošenjem oštetnog zahteva, svojom osiguranju, gde ste i osigurali vozilo. U rok od 15 dana izlazi njihov procenitelj, procenjuje štetu, i novac je vam vrlo brzo biti uplaćen za tu štetu, kako biste mogli da je sanirate. Ukoliko niste zadovoljni novcem kojim vam je uplaćen, odnosno ukoliko smatrite da je realna šteta na automobilu veća od onog iznosa koji vam je osiguranje platilo, uvek postoji mogućnost da ostatak novca naplatite sudskim putem - kaže Popović.

Šta ako auto nije osiguran, a na njega je palo drvo

A ukoliko vam auto nije osiguran, a na njega je palo drvo ili grana koje održava JKP "Zelenilo Beograd", takođe možete dobiti odštetu. Ista je situacija i ako je stablo palo na, na primer, prozor stana ili uništilo krov kuće. Potrebno je da se javite putem mejla "Zelenila" ili na telefon 11011, prenosi Blic.

Foto: Novosti

- Tu će dobiti deteljna informacija o tome na koju lokaciju treba da dođu i u koju našu radnu jedinicu da se popuni zapisnik o pričinjenoj šteti, u odnosu na lokaciju gde je palo stablo, na kojoj opštini se takav incident desio. Nakon toga zapisnik, foto dokumentacija i svi relevantni podaci se prosleđuju Komisiji za nadoknadu štete, koja ih obrađuje. Prosleđuje se osiguravajući kući i nadoknada štete ide vrlo brzo, par dana je u pitanju - kaže Mirjana Obućanski, JKP "Zelenilo".

Šteta od groma

Ako vam je nevreme oštetetilo stan ili kuću za naplatu štete, imovina mora da bude osigurana od udara groma i olujnih vetrova, a procedura je ista kao i za automobil.

Novac vam vrlo brzo leže na računu koliko se utvrdi da je šteta nastala u pomenutim okolnostima. U slučaju da nemate taku vrstu osiguranja, troškove ćete morati da platite iz svog džepa.

(Prva)

BONUS VIDEO: KAKO SMO PRIMILI KAINOVU I AVELjOVU ULOGU: Uticaj igrica u ranom uzrastu dece

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!