"LUCIFER" STIGAO U SRBIJU: Meteorolog objasnio, evo šta sve trebate znati o toplotnom talasu koji hara Evropom

Novosti online

10. 07. 2023. u 21:31

SRBIJU je zahvatio novi toplotni talas, drugi od početka leta, a prvi u julu. Kao i mnogi prethodni i aktuelni se predstavlja i više nego senzionalistički, a nema potrebe, jer aktuelni vremenski uslovi nisu neuobičajeni u ovom delu godine i treba im se prilagoditi.

ЛУЦИФЕР СТИГАО У СРБИЈУ: Метеоролог објаснио, ево шта све требате знати о топлотном таласу који хара Европом

Foto: Tanjug

Inače, u većini medija za aktuelni toplotni talas koristi se naziv "Lucifer", što je čest slučaj bio i prošlog leta, ali i prethodnih godina.

Kako objašnjava meteorolog Đorđe Đurić, ime naziva ovog toplotnog talasa za sada nije poznato, niti ko je toplotnom talasu dodelio ime, iako su ga preuzeli i koristili i svetski i regionalini, ali i domaći mediji.

Gledano sa meteorološke strane, toplotnim talasima se ne daju imena, naročito to ne rade meteorološke službe.

Naziv Lucifer pominjao se još pre šest godina, kada su zemlje zapadne Evrope poput Francuske, Britanije, Holandije i Belgije bile pogođene visokim temperaturama tokom leta, tako da je sada neko verovatno vratio ovaj naziv.

Međutim, nije poznato ni ko je tada dao to ime.

Reč "Lucifer" ima dvojako značenje. Na latinskom Lucifer znači onaj koji nosi svetlost. U astronomiji je to ime planete Venere kada se javlja pre izlaska Sunca. Međutim, znači i vladar tame, poglavica đavola, sotona, đavo, po alegoričnom prikazivanju proroka Isaije i Luke.

U meteorologiji imena se jedino daju tropskim ciklonima (uragani, tajfuni). Tropski cikloni svake godine pogađaju određene tropske i suptroske oblasti u svetu, godišnje u proseku 50 do 70. Za svaku određenu oblast gde se oni događaju postoji unapred osmišljen spisak imena, npr. za atlantsku i krapipsku oblast Severne i Srednje Amerike postoji lista od 30 imena, raspoređenih po abecedi. Uragan koji ima katastrofalne posledice, poput Katrine iz 2005. taj naziv se u budućim spiskovima briše.

Kada je reč o drugim pojava, poput cikloma umerenih širina ili toplotnih talasa, imena se takvim pojavama ne osmišljaju, a kada i dođe do toga, to je obično kod grupe ljubitelja i amatera.

Aktuetlni toplotni talas u Srbiji će narednih dana doneti lokalno temperature i do 40°C.

Ovaj toplotni talas nastao je kao posledica prostiranja termičkog grebena iznad našeg područja sa jugozapada, tj. sa Mediterana. Jezgro vrele vazdušne mase nalazi se nad severnom Afrikom i Saharom, a u delovima Alžira temperature prelaze i 50°C.

Toplotni talasi su normalna i uobičajena pojava tokom letnjih meseci u Srbiji. U proseku se javi nekoliko, traju 5 do 7 dana, nekada kraće, nekada duže, a donosi i za 10 do 15 stepeni više temperature od proseka.

(Telegraf)

BONUS VIDEO: DRINSKA REGATA: Od Rogačice do Ljubovije zaplovilo oko hiljadu plovila

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu