UBISTVO ALDA MORA PROMENILO TOK ISTORIJE: Vukašinović o događaju koji je potresao Italiju i svet osamdesetih godina 20. veka (VIDEO)

J. S.

07. 07. 2023. u 16:43

SVOJU najnoviju tribinu novinar i publicista Milorad Vukašinović posvetio je jednoj od najintrigantnijih obaveštajnih operacija na tlu Evrope, pre svega u Italiji, koja je sprovođena sedamdesetih godina dvadesetog veka a do kulminacije je došlo ubistvom premijera Alda Mora 1978. godine.

УБИСТВО АЛДА МОРА ПРОМЕНИЛО ТОК ИСТОРИЈЕ: Вукашиновић о догађају који је потресао Италију и свет осамдесетих година 20. века (ВИДЕО)

KCNS

Bio  je to istorijski presedan sa vrlo širokim implikacijama, pre svega na politički život Italije ali i šire zapadne Evrope.

„Operacija Gladio“ bio je naziv za plan subverzivnih aktivnosti koje je italijanska vlada u doba Hladnog rata pod pokroviteljstvom NATO pakta pripremila za slučaj eventualne invazije ili okupacije od strane Sovjetskog Saveza i drugih zemalja.

Reč je o  paravojnim formacijama za gerilske aktivnosti koje su  služile  kao neka vrsta pokreta otpora protiv „sovjetskog okupatora i njegovih pristalica na domaćem tlu“.

Predavanje novinara i publiciste Milorada Vukašinovića „Rat protiv demokratije: „Operacija Gladio III deo" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O ČUDNOJ IZJAVI PREDSEDNIKA UKRAJINE: Niko ne shvata ozbiljno to što Zelenski govori