FOND OD MILION EVRA: Novi program Fonda za nauku - prijave do 15. septembra

B.B.

03. 07. 2023. u 12:31

FOND za nauku Republike Srbije otvorio je Dokaz koncepta, novi program za finansiranje naučno-istraživačkih projekata u Srbiji, sa ukupnim budžetom od 1.000.000 evra. Maksimalan budžet po projektu, koji traje 12 meseci, iznosi 2,4 miliona dinara. Javni poziv za prijavu predloga projekata otvoren je do 15. septembra.

ФОНД ОД МИЛИОН ЕВРА: Нови програм Фонда за науку - пријаве до 15. септембра

Foto Ž. Knežević

Program je namenjen testiranju naučnih ideja ili pretpostavki sa mogućnostima komercijalne primene. Podržava projekte iz svih oblasti, a naučnici mogu sami formulisati teme svojih istraživanja.

V. d. direktora Fonda za nauku dr Milica Đurić Jovičić ističe da program nudi podršku istraživačima, čija rešenja imaju potencijal za komercijalizaciju u skladu sa potrebama tržišta.

- Istraživači će kroz ovaj program imati mogućnost da testiraju naučni koncept koji bi ukoliko se pokaže tehnički izvodivim predstavljao osnovu za buduće komercijalne ili društveno korisne proizvode - navodi dr Đurić Jovičić. - Ovaj program podstiče saradnju nauke i privrede koja omogućava naučnicima da razumeju potrebe tržišta i pronađu načine za primenu svojih otkrića. Značajno je i to što u okviru ovog programa Fonda za nauku rukovodioci projekata mogu da budu i mladi istraživači, što ih motiviše i usmerava ka razvoju konkretnih rešenja i proizvoda.

Sredstva su obezbeđena kroz Projekat akceleracije inovacija i podsticanje rasta preduzetništva u Republici Srbiji (Projekat SAIGE), partnerski projekat Republike Srbije, Evropske unije i Svetske banke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)