MINISTARKA VUJOVIĆ OBIŠLA ALEKSANDROVAC: Država pomaže opštinama koje su pogođene poplavama (FOTO)

Tanjug

23. 06. 2023. u 16:14

MINISTARKA zaštite životne sredine Irena Vujović, koja je i član Radne grupe za koordinaciju aktivnosti na saniranju posledica poplava Vlade Republike Srbije, obišla je danas Aleksandrovac, opštinu u kojoj je proglašeno stanje elementarne nepogode.

МИНИСТАРКА ВУЈОВИЋ ОБИШЛА АЛЕКСАНДРОВАЦ: Држава помаже општинама које су погођене поплавама (ФОТО)

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije

Ministarka Vujović razgovarala je sa žiteljima Aleksandrovca, koji su pretrpeli štetu usled obilnih padavina kao i sa rukovodstvom opštine, koje je predstavilo prioritete za sanaciju.

- Danas sam u Aleksandrovcu ispred Vlade republike Srbije i kao član Radne grupe. Želim da znate da svi članovi Vlade Srbije intenzivno rade sa svih 56 lokalnih samouprava, gde je proglašeno stanje elementarne nepogode, da su konsultacije svakodnevne i da  zajedno pronalazimo najbolji način da ublažimo posledice i saniramo štetu. Posetila sam  domaćinstva, razgovarala sa građanima, čula potrebe opštinske uprave. Želim da svi stanovnici Aleksandrovca znaju da je Država uz njih i da Vlada republike Srbije radi na tome da se šteta nadoknadi što je pre moguće, kako u infrastrukturi, tako i u poljoprivredi - rekla je ministarka Vujović.

Aleksandrovac je jedno od mesta u kojem je pričinjena velika šteta. Pet mostova je potpuno uništeno, a 15 je oštećeno. Oštećeno je i 10 asfaltnih puteva, otvorilo se 7 klizišta. 

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije

 

Posebnu štetu pretrpela su aleksandrovačka sela, među kojima je i selo Dobroljupci. Meštanima je voda ulazila u kuću, a zbog porušenog mosta između dva sela, poljoprivrednici nemaju pristup svojim imanjima. Porušen most bio je i jedina spona kojim su deca iz sela išla u školu i vrtić.

- Vlada Srbije juče je donela Uredbu kojom je značajno uvećala iznose za svih pet kategorija oštećenja porodičnim objektima u poplavama. Tako sada, za prvu kategoriju oštećenja, iznos je povećan sa 120 na 200 hiljada dinara, dok je recimo za petu sa 600 podignut na 800 hiljada dinara.  Postavljamo prioritete u svakom mestu, i zajedno ćemo prebroditi i ove posledice poplava - naglasila je ministarka Vujović.

Na osnovu evidencija jedinice lokalne samouprave, oštećeno je oko 1600 porodičnih objekata u 56 opština i gradova u kojima je proglašena vanredna situacija, nastala usled jakih padavina i izlivanja vodotokova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (40)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)