ISTORIJU PIŠU POBEDNICI: Belo vino "Grašac" vinarije Vinčić iz Šida među 50 najboljih u svetu

Novosti online

23. 06. 2023. u 09:14

OVO vino je dotaklo svetsku slavu i osvojilo ono što nikada nijedno drugo srpsko vino nije. Titula “Best in Show”, najviša nagrada čuvenog takmičenja “Decanter” u Londonu ove godine pripala je belom vinu Grašac Vinčić iz Šida. Sa neverovatnih 97 poena Grašac je za sobom ostavio 19 hiljada uzoraka vina iz preko 50 zemalja sveta.

ИСТОРИЈУ ПИШУ ПОБЕДНИЦИ: Бело вино Грашац винарије Винчић из Шида међу 50 најбољих у свету

Foto: Novosti

Fantastičan uspeh za srpsko vinarstvo i porodičnu vinariju iz Šida.

Belo suvo vino, najbolje na svetu, proizvedeno je od grožđa ubranog u vinogradu starom pola veka, na obroncima Fruške gore nedaleko od Šida, u Molovinu. Berba te 2020. donela je svetsku slavu Grašcu, a malo selo Molovin velikim slovima ubeležila na vinsku mapu sveta.

Foto: Novosti

 - To je taj teroar, to sunce, taj vazduh, predanost radu, rezultirali su svetskim uspehom - rekao je Aleksandar Vinčić, vlasnik Vinarije koji je od samog početka verovao u sortu koja je od davnina prisutna na tom podneblju, ali po svemu sudeći decenijama je bila nepravedno zapostavljena. Napornim i studioznim radom, Vinarija Vinčić je u poslednjih 15 godina uspela, što niko nije, da od sorte koja se kategorisala kao špriceraška napravi veliko vino koje je ove godine pobedilo na najprestižnijem i najmasovnijem svetskom takmičenju.  

Foto: Novosti

Grašac je danas na krovu sveta. „To je vino koje danas svi žele da imaju i probaju, zato smo i odlučili da na tržiše izađe sada, umesto u septembru kako je prvobitno bilo planirano”, kaže Vinčić uveren da će nagrada koju je Grašac doneo Srbiji, posebno Fruškoj gori, doprineti popularizaciji vina, posebno ove sorte koja je ime dobila po zrnu graška, a danas je ponos srpskog vinarstva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

ZAŠTO ROKFELEROVI FINANSIRAJU SAVU MANOJLOVIĆA: Fondacija koja promoviše interese Amerike plaća Kreni-promeni (VIDEO)