GRAČANICI NA DAR: Na Fruškoj gori počeo treći Međunarodni festival folklora

J. S.

21. 05. 2023. u 21:18

PREDSEDNIK Pokrajinske vlade AP Vojvodine Igor Mirović otvorio je danas Dečji festival „Gračanici na dar“ u Omladinskom kampu „Letenka“ na Fruškoj gori u okviru trećeg Međunarodnog dečjeg festivala folklora „Razigrana mladost“.

ГРАЧАНИЦИ НА ДАР: На Фрушкој гори почео трећи Међународни фестивал фолклора

Pokrajinska vlada

 Reč je o jednom od najvećih dečjih folklornih festivala, koji okuplja ansamble iz zemlje i regiona sa preko 400 učesnika i organizuje se sa ciljem upoznavanja dece i mladih kroz očuvanje folklorne tradicije regiona i negovanje fer-pleja u sportu. Osim dece iz Gračanice, ovde su i deca iz Pazove, Inđije, Zemuna, Brčkog, Sanpetera u Rumuniji, i brojnih drugih mesta.

Tokom petodnevnog boravka, decu očekuje bogat sportski i kulutrno-umetnički program, u okviru kojeg će obići fruškogorske manastire, Novi Sad i Sremske Karlovce – jedno od glavnih središta naše duhovnosti, i imaće niz prijateljskih sportskih susreta.

- Ovaj festival budi ono najvrednije u nama, osećaj prema tradiciji, prema našoj slavnoj prošlosti, prema nasleđu koje uvek i na svakom mestu moramo da čuvamo da bismo i u sadašnjosti i u budućnosti znali ko smo, odakle smo, ko su naši preci, kakvi su naši koreni, gde je naš izvor. Ovde ste da širite prijateljstvo i ljubav i da upoznajete jedni druge, a ove godine da biste posebno upoznali našu Gračanicu i naše običaje sa KiM, ali i da deca upoznaju običaje, kulturu i decu srpske Vojvodine–kazao  je Mirović. 

Vojvodina je naš dugogodišnji prijatelj. Hvala Pokrajinskoj vladi na podršci – na svemu što čini za našu decu, Gračanicu, Kosovo i Metohiju. Nastavićemo našu saradnju koja je usmerena na omladinu, sport i rekreaciju –rekla  je predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić.

Direktor Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta  u Novom Sadu Danijel Župić zahvalio je svim učesnicima, navodeći da će saradnja Zavoda i Opštine Gračanica biti nastavljena i u budućnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MIG NADLEĆE PEŠTER: Sve je spremno za silovit završetak Vihora 2024 (VIDEO)