ZA NOVU GODINU SMO UŽIVALI NA 20 STEPENI, A DANAS SE "MRZNEMO": Stručnjak objasnio kako je to moguće?

Novosti online

18. 05. 2023. u 22:48

OVOGODIŠNjI deo proleća protiče u znaku vrlo promenljovog, ali i relativno svežeg vremena. Ovakva situacija usledila je nakon jedne od najtoplijih zima ikada.

ЗА НОВУ ГОДИНУ СМО УЖИВАЛИ НА 20 СТЕПЕНИ, А ДАНАС СЕ МРЗНЕМО: Стручњак објаснио како је то могуће?

Foto: Tanjug/D.K.

Ako se vratimo malo unazad, Novu godinu i prve dane 2023. dočekali smo uz sunčano i pravo prolećno vreme, uz temperature i do 20°C, a Beograd je 1. januara merio 19°C.

Tih dana vreme je odgovaralo vremenu u aprilu, s obzirom na to da su maksimalne temperature biče više za 15 ak stepeni od uobičajenog proseka.

Bašte kafića tokom novogodišnjih praznika bile su pune ljudi.

Prema rečima meteorologa Đorđa Đurića, prolećno vreme nije preovladavalo samo u gradovima i u nizijama, već i na planinama. Staze su bile bez snega i kao usred proleća, a bez prirodnog snega početkom januara po prvi put otkad se vrše merenja bio je i Kopaonik.

Vrlo toplo vreme nastavilo se ne samo tokom januara, već i tokom februara i marta, pa je zima iza nas bila jedna od najtoplijih ikada.

Ali da vreme zna i te kako da iznenadi, dokaz su april i ovogodišnji maj.

Sam početak aprila doneo je pravi zimski udar, a rekordni sneg pao je u Beogradu otkad se vrše merenja, pa je tako u višim delovima grada palo neverovatnih 30 cm snega.

Temperature su opale na 0-1°C i ovo je bio najobilniji sneg u aprilu i više snega je tada palo, nego tokom cele zime 2022-2023.

Nakon snega i prestanka padavina, česta je bila pojava jutarnjih mrazeva.

Tokom ovogodišnjeg aprila najveće posledice pretrpele su poljoprivredne i ratarske kulture.

April je u mnogim predelima bio i za četiri stepena hladniji od uobičajenog proseka.

Kiša je bila i više nego česta pojava.

Nakon vrlo hladnog aprila, došao je relativno svež i kišovit maj. Temperature su neretko bile i za 10 ak stepeni niže od proseka, a dananji dan doneo je jesenjih 11°C.

Da maj može biti još hladniji, pokazuje i primer iz 2014. godine kada je u vreme razornih poplava temperatura u Beogradu i širom Srbije opala na 6-8°C, a na Kopaoniku je palo i do 60 cm snega.

Ovogodišnji maj odlikuje je i vrlo vetrovitom vremenom i to u vidu košave. Košava je vrlo retka pojava u ovom i u letnjem delu godine, a i kada se javi duva vrlo kratko. To nije bio slučaj ovog maja, jer je košava u prethodnom periodu bila skoro svakodnevna pojava, a udarti su neretko bili i olujni.

Košava će ponovo duvati tokom predstojećeg vikenda i biće vrlo jaka.

Tokom ovogodišnjeg proleća beležene su i veoma velike temperaturne oscilacije, pa su tako temperature jendog dana bile i preko letnjih 25°C, a već sledećg dana za 10 do 15 stepeni niže, što je najviše pogađalo ljude sa hroničnim bolestima.

Prema trenutnim prognozama, kraj maja doneće postepenu, ali ne i potpunu stabilizaciju vremena, ali će temperature konačno biti u skladu sa kalendarom.

Zašto je zima lepše izgledala od ovogodišnjeg dela proleća?

Dakle, zima iza nas bila je jedna od najtoplijih ikada i uz često prolećno vreme, jer su Srbija i naše područje veoma često bile pod utucajem anticklona, koji je uslovljavao stabilno i sunčano vreme, ali i pod uticajem termičkog grebena na visini, koji je uslovljavao dotokom vrlo tople vazdušne mase sa severa Afrike preko Mediterana.

Nasuprot tome, april i maj su pod konstatnim uticajem snažnih ciklona sa Mediterana, koji su uslovljavali dosta padavina, vetrovito, ali i relativno sveže vreme, neretko i nalik jesenjem, a na početku aprila i nalik pravom zimskom.

Ovakve situcije retke su na našem području, ali ne i neuobičajane, odnosno da izgleda da su pojedia godišnja doba zamenila svoja mesta.

To je dokaz da vreme kao i klima neretko osciluju oko svog srednjeg stana, koje je nekada više, a nekada manje izraženo, a i ovakva dešavanja ne treba direktno povezivati sa klimatskim promenama.

Ono što je bila zajednička karakteristika i proleća i zime je čest dolazak čestica peska iz Sahare i to putem južnog strujanja, što je dovodilo do "prljavih" padavina, a naročito izražena takva pojava beležena je i prethodnioh dana.

Obilne padavine u ovom delu godine ne treba da čude, s obzirom na to da su maj i jun u proseku meseci u Srbiji sa najvećom količinom padavina, ali problem ovog proleća su relativno niske temperature vazdžha.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: Avion ER Srbije sleteo u Čikago

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri