MANJE KRIMINALA: Pred poslanicima danas izveštaj o stanju bezbednosti koji je usvojila Vlada 16. maja

V.C.S.

18. 05. 2023. u 11:53

IAKO su tragični događaji s početka meseca izazvali uznemirenje javnosti, stanje javne bezbednosti u Srbiji može se oceniti kao stabilno, navodi se u Izveštaju Vlade o bezbednosnoj situaciji nakon masovnih ubistava u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, i na području Smedereva i Mladenovca - u Malom Orašju i Duboni. Ovaj izveštaj danas će se naći pred poslanicima.

МАЊЕ КРИМИНАЛА: Пред посланицима данас извештај о стању безбедности који је усвојила Влада 16. маја

FOTO: Arhiva novosti

Vlada ga je prihvatila na sednici 16. maja i predložila parlamentu da ga razmatra po hitnom postupku.

U izveštaju se prvo konstatuje šta se tačno desilo 3. maja u OŠ "Vladislav Ribnikar", gde je Kosta K. (13) počinio masakr, kao sedam dana kasnije u Malom Orašju i Duboni, gde je Uroš Blažić (21) ubio sedam, a ranio 14 osoba. Analiziraju se i bezbednosne mere pre ovih masovnih ubistava, kao i stanje na polju kriminala u prva četiri meseca prošle i ove godine. Ono što upada u oči jeste da se, uopšteno gledano, pre kobnih događaja stopa kriminala smanjila, osim kada je u pitanju porodično nasilje.

Takođe se navodi da je kriminal u poslednjih 10 godina u padu u odnosu na period 2001-2011, i to za 13,5 odsto, odnosno za više od 155.000 krivičnih dela. Posebno se pad beleži od 2016. godine, i u poslednje tri godine on se drži na oko 75.000 izvršenih krivičnih dela godišnje.

- Višestruka ubistva, nažalost, karakterisala su i ranije periode - stoji u Izveštaju Vlade. - Počev od 2000. godine izvršeno je 14 višestrukih ubistava (sa četvoro i više usmrćenih), od kojih su najmasovnija bila u Velikoj Ivanči, 2013. godine, sa 13 usmrćenih, i Jabukovcu, 2007. godine sa devet ubijenih.

FOTO: Nenad Živanović

Privođenje Uroša Blažića posle masakra kod Mladenovca

Posle događaja u OŠ "Vladislav Ribnikar", u više od trećine slučajeva maloletnici su vršili krivična dela vezana za pretnje učenicima i zaposlenima u školama, kako uživo, tako i preko društvenih mreža, najčešće "Instagrama", učeničkih vajber-grupa i sl. Nijedna pretnja nije realizovana i sve su ispitane.

MUP je istovremeno preduzeo niz mera na unapređenju bezbednosti i učenika i svih građana. Ispred škola je angažovan maksimalan broj policijskih patrola i u narednom periodu 12.368 policijskih službenika obezbeđivaće 1.832 državne i privatne škole. Do 3. maja, recimo, u Beogradu gde ima 199 osnovnih, 103 srednje i 25 specijalnih, 140 školskih policajaca čuvalo je 205 škola. U pitanju su bile ustanove za koje je procenjeno da su bezbednosno ugroženije. Ostale su "pokrivane" kroz redovnu službu. Posle masovnih ubistava, policija je posebno angažovana na sprečavanju izvršenja krivičnih dela nad decom i maloletnicima, ili od strane dece i maloletnih prilikom dolaska i odlaska iz škole.

Na teritoriji cele Srbije, za prva četiri meseca evidentirano je ukupno 23.044 krivičnih dela, što je za četiri odsto manje nego u istom periodu lane. Krivične prijave podnete su protiv 15.346 ljudi. Zanimljivo je da je broj NN učinilaca smanjen, a procenat rasvetljavanja krivičnih dela povećan je sa 52 na 54 odsto.

Broj ubistava u pokušaju je bezmalo dupliran (sa 23 na 41). Izvršeno je i 10 ubistava i 17 teških ubistava, dok je ovih drugih za prva četiri meseca 2022. bilo 11.

Alarmantni su i podaci o broju otkrivenih dela nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija, kojih je ove godine više skoro za četvrtinu (24,5 odsto ili 467)! Oduzeto je i više od 450 komada naoružanja i skoro 13.000 komada municije.

Droga potiskuje krađe

Maloletnici u celoj Srbiji, njih 1.080, izvršilo je do kraja aprila 1.247 krivičnih dela, što je manje za skoro 11 odsto nego u istom periodu prethodne godine. I dok je manje krađa i nasilnog kriminala, raste broj dela vezan sa opojnom drogom. Manje kriminala među mlađima od 18 godina evidentirano je u 13 policijskih uprava, od čega je u Nišu i Kruševcu skoro prepolovljen. U 14 uprava se beleži rast, a najizraženiji je u Pirotu, Zaječaru i Leskovcu.

Maloletnici su u ovom periodu izvršili jedno ubistvo, pet ubistava u pokušaju, dva teška ubistva u pokušaju, otmicu, silovanje, 37 nanošenja teških telesnih povreda... Među vršnjacima dogodilo se 240 krivičnih dela.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!